MUŠKARCI, OPREZ: Zbog ovoga vam opada broj spermatozoida!

Opadanje broja spermatozoida može biti uzrokovano hemikalijom koja se nalazi u plastici koja se koristi za proizvodnju flaša i ostalih posuda za hranu i piće, pokazuju nove studije

Najnovije studije pokazuju da postoji veza između industrijske hemikalije Bisfenol A (BPA) i opadanja broja spermatozoida. BPA je hemikalija koja se koristi za proizvodnju određenih plastičnih posuda, uglavnom flaša. BPA se nalazi u polikarbonatnoj plastici, koja se često koristi za posude za hranu i vodu, a takođe se koristi i u drugoj robi široke potrošnje.

Istraživači tvrde da BPA može da poremeti hormone i poveća rizik od pojave i drugih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes, gojaznost i rak.

Ova hemikalija je već zabranjena u bočicama za bebe u Evropi zbog sigurnosnih razloga. Ipak, ova providna smola se i dalje koristi za većinu ostalih plastičnih pakovanja.

Nova studija sprovedena na Univerzitetu Vašington pokazala je da postoji direktna veza između BPA i smanjene proizvodnje spermatozoida. Prema njihovim navodima, ova hemikalija ometa delikatne DNK interakcije koje su neophodne za proizvodnju sperme.

Pored efekata BPA, doktorka Pat Hant tvrdi da postoji još veći uticaj estradiola na spermu. Estradiol je kontraceptivni hormon koji kruži kroz sistem otpadnih voda.

Hantova smatra da ova dva faktora značajno utiču na opadanje broja spermatozoida.

O ovom problemu se govorilo još tokom devedestih godina prošlog veka, kada je grupa danskih naučnika tvrdila da postoji "značajan pada kvaliteta sperme u prethodnih 50 godina".

Pre dve godine, velika španska studija je pokazala zabrinjavajuće podatke - svake godine koncentracija sperme opada za dva odsto.

(Telegraf.rs / Izvor: Dailymail)