MUŠKA ILI ŽENSKA LJUBOMORA: Šta mislite koja je strašnija?

Svi smo u određenim situacijama bili ljubomorni, ali, da li ste znali da se ženska i muška ljubomora razlikuju? Evo i zašto

Niko nije imun na ljubomoru. Zbog nje normalna osoba postaje nesigurna, iracionalna, ljuta i uznemirena, a često spremna i na ekstremne, afektivne reakcije.

Naime, istraživanje Dejvida Frederika sa “Chapman” univerziteta i Melise Fales s “UCLA” potvrdilo je dugogodišnju ideju i uverenje kako muškarce jako uznemiruje seksualna, odnosno, fizička prevara, dok žene više pogađa emocionalna povezanost partnera s drugom ženom, čak i ako nema fizičkog kontakta.

Dosad najopsežnije istraživanje o toj temi, sprovedeno je na uzorku od 64.000 heteroseksualnih, homoseksualnih i biseksualnih žena i muškaraca starosti od 18 do 64 godine.

- Svako ko je ikada bio u romantičnoj vezi iskusio je bar jednom napad ljubomore, na koju baš niko nije imun – kažu istraživači.

Ispitanici su morali da odgovore na pitanje da li bi ih više uznemirila činjenica da njihov partner spava s nekim samo zbog fizičke privlačnosti, ali bez emocionalne povezanosti ili da se zaljubi u drugu osobu, ali da ne konzumiraju fizičku strast?

Istraživanje je pokazalo da su se heteroseksualni muškarci u najvećem procentu (54 odsto) izjasnili kako bi bili više uznemireni zbog seksualne nego emocionalne prevare.

Istraživači ove rezultate opravdavaju evolucijom. Naime, pre DNK testova muškarac nikada nije mogao da bude siguran da li je dete koje odgaja njegovo. Podizanje deteta velika je odgovornost i obaveza, pa gledano sa stanovišta evolucije, ukoliko nije njegovo, nema potrebe da pomaže ženi.

Isto tako, s evolutivnog aspekta gledano žene su se uvek bojale da će ih muškarac napustiti i da im neće pomagati u podizanju deteta ukoliko se emocionalno veže za drugu ženu.

No, istraživači su osim evolutivnog ponudili i jedno moderno objašnjenje ovog fenomena. Bitna stvar koja određuje muškarce je njihova seksualna moć, zbog toga muškarcima jako teško pada kada njihova partnerka ima odnose s drugim, jer u pitanje dolazi njegova sposobnost da zadovolji ženu.

S druge strane, osobine koje definišu ženu u velikoj meri vezane su za emocionalnu podršku, povezanost, emocionalnu stabilnost. Zato će biti jako uznemirena ako se muškarac emocionalno poveže sa nekom drugom ženom.

Ovo istraživanje ne isključuje mogućnost da i muškarci osećaju ljubomoru zbog emocionalne povezanosti partnerke s nekim drugim, isto kao što i žene osećaju ljubomoru zbog seksualnog neverstva.

(Telegraf.rs / HercegovinaInfo)