EVO ŠTA VAM LJUBAV RADI: 5 stvari koje će vam se sigurno desiti u dugoj vezi!

Partner i vi ste ponosni na svoju dugu vezu prepunu ljubavi, poštovanja i razumevanja, pa dok se hvalite ne primećujete ono što vam se već uveliko dešava

Tokom duge veze promenili ste se više puta, kao i vaš partner. Istovremeno, promenio se i vaš pogled na okruženje. Međutim, partner i vi ste počeli da ličite.

Svaka duga veza je tempirana bomba. Evo šta morate da radite da ne bi pukla

10 godina sam u vezi! Najlepše od svega je to što mogu da mu kažem NE VOLIM TE, kad god hoću

Duge veze mogu doneti drugačiji način razmišljanja i ponašanja. Ovako nešto je Džošua Volf Šenk, autor knjige "Snaga parova", nazvao "posedovanjem zajedničkog uma", piše Independent, a prenosi Jutarnji list.

Psiholozi su duži vremenski period izučavali osobe koje su u dugogodišnjim vezama i ustanovili su sledeće.

Vi i vaš partner razvijate svoj lični privatni jezik

Ako dobijete SMS od partnera, koji ne govori apsolutno ništa drugim ljudima, a vi tačno znate šta piše i pritom sami sebe iznenadite, onda ste definitivno razvili zajednički jezik.

- Vaš lični jezik je jedan od prvih znakova da ste se sinhronizovali - piše u svojoj knjizi Šenk.

Prema studiji, čiji je autor Robert Huper, profesor komunikologije na Univerzitetu u Teksasu, taj tajni jezik pomaže da se produbi vaša povezanost i uspostavlja jedinstven identitet vas kao para.

- Privatni jezik može da uključuje interne šale, nadimke i slično -  kaže Kerol Bres, psiholog sa Univerziteta Ohajo, koja se bavila proučavanjem ljubavnih veza. Ona je ustanovila da ako parovi češće koriste tajne fraze, onda su srećniji.

Prestajete s autocenzurom

Kad razgovarate sa strancima, poznanicima, pa čak i bliskim prijateljima, to je znatno drugačije od načina na koji razgovarate s vašim partnerom, pogotovo ako ste u dugoj vezi.

Sa drugima uključujete posebnu cenzuru, odnosno, pokušavate da udovoljite drugima tako što prilagođavate ponašanje njihovim očekivanjima. Ali, kad ste s partnerom, ne ponašate se tako, već govorite tečno i prirodno. Drugim rečima, prestajete konstantno da proveravate šta i kako govorite, već opušteno  komunicirate.

Psiholog sa kalifornijskog univerziteta Berkli, Danijel Kanmen, ističe da je i on sam prilično oprezan pre nego što otkrije svoje intimne misli, ali pošto je proveo nekoliko godina u radu sa svojim naučnim partnerom Amosom Tverskijem, primetio je da je taj oprez u potpunosti nestao.

Počinjete da ličite jedno na drugo

Još 1987. godine, uticajni psiholog Robert Zajonc, je ustanovio da postoji očigledan razlog zašto parovi vremenom počinju da liče, a to je korišćenje istih mišića. Međusobna harmonizaciju pogleda i pokreta tela i načina na koji govorite u psihologiji se zove "deljenjem strukture koordinacije".

Počinjete da zvučite slično

- Uz to što parovi razvijaju svoj posebni vokabular, nakon nekog vremena počinju da razvijaju i posebni ritam i sintaksičku strukturu govora - kaže Šenk.

To je rezultat takozvane "emocionalne zaraza". U osnovi, kad dvoje ljudi provedu dovoljno vremena zajedno, oni međusobno usklade govorne uzorke - naglasak, dužinu pauze između reči i rečenica i slično. Postoje određeni dokazi koji govore da te promene u govoru mogu da budu indikator koliko dugo će neki par da ostane u vezi.

Studija iz 2010. proučavala je i SMS poruke parova i otkrila da ljudi, koji u porukama upotrebljavaju slične reči i strukturu rečenice, imaju veće šanse da ostane zajedno.

Koristite puno internih šala koje drugi ne mogu da razumeju

Istraživanja pokazuju da se parovi često imitiraju, jer dele zajedničke informacije koje su poznate jedino njima. Te informacije o vašim zajedničkim sećanjima i iskustvima, uzrokuju posebne reči koje koristite samo vi.

Studija iz 2007. pokazala je da parovi imaju sličan ili isti pogled, ako pojedinačno čuju istu informaciju.

(Telegraf.rs)