SRPSKA POSLA: Za žene kraće pauze na poslu i više obaveza kod kuće

Bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, naše žene dvostruko više rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o korišćenju vremena, čiji su rezultati predstavljeni danas

Na kuvanje, čišćenje i spremanje kuće, pranje i peglanje veša žene troše dva sata više nego muškarci - posmatrano na godišnjem nivou, to je 730 sati, odnosno više od 90 radnih dana.

- Istraživanje je, nažalost, potvrdilo stereotipe koji važe na ovim prostorima. Žene mnogo više rade kod kuće, staraju se o deci, vode računa o ishrani... – naveo je direktor RZS Dragan Vukmirović.

Kako je istakao, rezultati istraživanja o korišćenju vremena ne smeju ostati mrtvo slovo na papiru, već treba da budu smernice i okvir za donosioce odluka, pre svega onih koje se odnose na ravnopravnost. On je ukazao na veliku nejednakost između žena i muškaraca kada je reč o plaćenim i neplaćenim poslovima - kuvanju, čišćenju, spremanju kuće, pranju i peglanju.