VEROVALI ILI NE: Srećan brak goji

Nakon što su pratili novopečene mladence od venčanja kroz period od četiri godine, stručnjaci su ustanovili da sa srećom raste i konfekcijski broj njihove garderobe

Rezultati pokazuju da što novopečeni bračni partneri s vremenom postaju srećniji i zadovoljniji svojim izborom, to su oboje supružnika skloniji debljanju.

- Prilično je široko prihvaćeno da je brak sam po sebi povezan s gojenjem, a razvod s mršavljenjem. Međutim, manje je jasna uloga zadovoljstva brakom i debljanja – objasnila je autor studije Andrea Melcer, socijalni psiholog Metodističkog univerziteta iz Dalasa.

Njen tim je pratio gotovo 170 mladih bračnih parova kroz period od četiri godine, s vremena na vreme ispitujući ih o sreći u braku i njihovoj težini. Muškarci su bili prosečno stari 25 godina, a žene 23. Supružnici koji su najzadovoljniji najviše su se ugojili, a oni koji su manje zadovoljni brakom manje su nagomilali kilograme.

- Oni koji su manje zadovoljni vezom možda razmišljaju o razvodu, tako da se trude da održe svoju idealnu težinu kako bi u budućnosti bili u mogućnosti da privuku novog partnera. Osobe koje su zadovoljne, srećne su što je potraga za savršenim partnerom okončana i zato zabušavaju kod strategija održavanja normalne kilaže – objasnila je Melcerova, stavljajući mršavljenje, tj. održavanje idealne telesne težine u kontekst privlačenja partnera.

S druge strane, moguće je i drugačije objašnjenje. Srećno venčani parovi provode više vremena zajedno, pa samim time češće zajedno jedu, što može da doprinese njihovom gojenju.

(Ordinacija.hr; Telegraf.rs)