SLOBODA: Od nje zavisi uspeh vaše veze

Bliskost ne predstavlja najbitniju stavku koja će sačuvati vašu vezu. Naučnici sa Univerziteta Kolumbija došli su do potpuno drugačijeg objašnjenja

Bliskost predstavlja jednu od najbitnijih stavki u vašoj vezi, koja stvara posebnu nit između vas i partnera. Ipak, na Univerzitetu Kolumbija rađeno je istraživanje pomoću kojeg su naučnici došli do podatka da je za uspeh veze najbitnija sloboda, kako vaša tako i sloboda voljene osobe.

Ispitivanje koje je rađeno nad 732 ljudi, i koje je trajalo dve godine, pokazalo je da najsrećniji partneri nisu nužno oni najbliskiji. Pitanja na koja su subjekti istraživanja morali da odgovaraju bavila su se trenutnim i idealnim nivoima bliskosti, zadovoljstvom u vezi, predanosti, mislima o raskidu i simptomima depresije. Oko 57 odsto ispitanika izjavilo je da oseća veliku udaljenost između sebe i svoje ljubavne polovine, dok je 37 odsto reklo kako su zadovoljni istim. Samo pet odsto se požalilo na preteranu bliskost.

Bez obzira na to koliko smo bliski s partnerima, čini se da su loše veze i simptomi depresije povezani sa preteranom bliskošću, odnosno bliskošću koja se ne poklapa sa idealnim stanjem koje priželjkujemo.

Kako seksualni stručnjaci savetuju, najbolje je ne preterivati sa nagađanjima o tome što čini zdrav odnos. Treba obratiti pažnju na ono šta ljudi govore o svojim vezama u odnosu na stvarnost i idealnu situaciju.

( Tamara Milić / tportal.hr )