GEJ KAO NAJBOLJI DRUG: Zašto žene obožavaju homoseksualce?

Kako se ispostavlja, kad god su u pitanju ljubavni problemi, najbolje savete jedna strejt dama dobiće od svog muškog gej prijatelja. Isto važi i obrnuto

Serije kao što su "Vil i Grejs", "Seks i grad" i "Glee" veličaju grandiozna prijateljstva između ženskog pola i muške gej populacije. Međutim, malo ko ima odgovor na pitanje kako uopšte među njima dolazi do ovako snažne bliskosti.

Najnovije istraživanje, predvođeno psihologom Erikom Raselom, pokušalo je da pruži makar delimično objašnjenje za ovu pojavu. Ovaj stručnjak i njegov tim tvrde da je stvar u tome da gej muškarci i strejt žene predstavljaju savršene saveznike jedno drugom, naročito kada su u pitanju romantični problemi.

- Naši rezultati pokazuju da heteroseksualne dame i homoseksualni muškarci smatraju da ni od jedne druge grupe neće dobiti tako dobre savete kada su u pitanju ljubavne i seksualne muke - objašnjava profesor Rasel.

Sve u svemu, ispostavlja se da je za najdublja prijateljstva važno da dve osobe budu u potpunosti neopterećene seksualnim kontekstom, odnosno da ne postoji niti rivalitet, niti potencijalni romantični interes.

Ipak, ostaje pitanje zbog čega se onda strejt muškarci ne obraćaju gejovima za savet, a isto tako zašto ne i heteroseksualne dame lezbijkama. Stručnjaci objašnjavaju da to nije moguće, jer to što im se ne dopada isti pol može umnogome da smanji kvalitet samog saveta.

(Telegraf.rs)