OPTIČKA VARKA: Zgodni frajeri deluju duhovitije

Fizički izgled ima ogroman uticaj na to koliko nam neko zabavno deluje. Što je muškarac privlačniji, to su njegove šale ženama smešnije

Na nesvesnom nivou ljudi povezuju dobar izgled s većim smislom za humor. Međutim, iako će ženama muškarci privlačnijeg izgleda delovati i kao zabavniji, s njima bi ipak imale samo avanturu.

- Smisao za humor za mnoge dame nalazi se na vrhu prioriteta kod muškarca njihovih snova, ali čini se da ova osobina nije odvojena od fizičke privlačnosti - tvrde psiholozi sa britanskog Univerziteta Stirling. Oni su otkrili da ljude koji su nam fizički privlačniji vidimo i kao zabavnije i verujemo da njih krasi bolji smisao za humor nego one prosečnog ili ispodprosečnog izgleda, piše "Dejli mejl".

U eksperimentu su žene ocenjivale fizički izgled muškaraca, a pritom i čitav njihov nastup, a onda su donosile sud s kime od njih bi volele da imaju seksualnu avanturu ili možda čak ozbiljniju vezu. Istraživači su otkrili da su žene privlačnije pripadnike jačeg pola smatrale i duhovitijim. Zatim su ispitanice slušale samo glas muškaraca, a potom ponovno ocenjivale njihov smisao za humor. Novi rezultati znatno su se razlikovali.

- Povezanost fizičkog izgleda i psihičkog doživljaja je neosporna. Međutim, muškarci koje su žene ocenile kao najprivlačnije za njih predstavljaju dobar materijal za avanturu, ali ne i ozbiljnu vezu za koju bi radije nekog prosečnog izgleda – zaključuju istraživači u članku objavljenom u časopisu “Personality and Individual Differences”.

(24sata.hr; Telegraf.rs)