Šta se to događa s nama kad smo zaljubljeni?

Kada se zaljubimo obično kažemo da osećamo "leptiriće u stomaku", ali zaljubljivanje zapravo pokreće ceo niz promena u telu kojih uopšte nismo svesni

Period zaljubljenosti je najlepši deo svake veze. Sva ta neizvesnost koju osećate pred prvi sastanak, žmarci koji vam prođu kroz telo nakon prvog dodira i slatki ukus prvih poljubaca uvek su nezamenjljivo iskustvo.

Čuveni "leptirići u stomaku" koje oseća svaki zaljubljeni čovek, zapravo su samo posledica svih procesa koje čovek ne može da objasni, a koji se dešavaju u telu. Evo nekih najneobičnijih pojava koje se dešavaju kada se "zatreskamo" u nekog.

Osećate se opijeno

Razne studije već su prethodno pokazale da kada se zaljubimo preko ušiju, mozak preplave hormoni poput oksitocina, dopamina, adrenalina koji deluju na mozak poput droge. Naime, nakon što se zaljubimo osećamo se tako opijeno kao da smo pod uticajem određenih opojnih sredstava.

Niste više pod stresom

Ljubljenje uspešno smanjuje nivo hormona stresa, kortizola. Nakon maženja, grljenja i ljubljenja s onim zbog kojega vam srce brže kuca, sav stres će nestati i osetićete se potpuno uspešno.

( T.Milić / tportal.hr )