JAPAN: Svaka treća žena bi da bude domaćica

Svaka treća Japanka želi da, kad nađe muža, prestane da radi i samo se brine o kući i porodici, pokazala je studija koju je sprovela japanska vlada

Istraživanje u kome je učestvovalo više od 3.000 ispitanica starih između 15 i 39 godina pokazalo je da 34 odsto neudatih žena u Japanu ne želi da nastavi da radi kada se udaju. Ispitivanje Ministarstva zdravlja, rada i socijalne politike pokazalo je i da 38 procenata žena nikako ne bi želele da budu domaćice, dok preostale nemaju stav po tom pitanju.

Njihovi potencijalni muževi nisu preterano oduševljeni tom idejom i tek je svaki peti rekao da želi da njegova buduća supruga ostane kod kuće. I pored visokog nivoa obrazovanosti, mnoge žene u Japanu napuste posao kada rode, a društveni pritisci da izigravaju domaćice su i dalje veoma jaki.

Ranije ove nedelje, njegov ministar spoljnih poslova rekao je na forumu Ujedinjenih nacija da bi do 2020. 30 odsto visokih položaja u Vladi mogle da drže žene. Trenutno svega dve od 19 članova kabineta su pripadnice nežnijeg pola. U ispitivanju se ne navodi koliko je ispitanica navelo da ne želi da se uda uopšte.

(Tanjug)