Kada su srećni, muškarci ne varaju!

Nauka je konačno došla do odgovora na pitanje "Zbog čega pojedini muškarci ne varaju svoje partnerke?". Razlozi su sreća i emotivna ispunjenost zbog kojih im ne pada na pamet da pogledaju drugu ženu

Iako je vernost nešto što se češće pripisuje ženama nego muškarcima, pojedini pripadnici jačeg pola znaju da iznenade. Dokazano je da muškarci ne varaju kada su srećni u vezi, a glavni razlog za to je visok nivo hormona oksitocina u telu, poznatijeg kao hormon sreće.

Naime frajeri koji su zadovoljni svojim odnosima sa partnerkom i koji osećaju emotivnu ispunjenost ne švrljaju sa strane, već su srcem i dušom predani vezi u kojoj se nalaze.

Studija koja je rađena u saradnji sa 40 heteroseksualnih parova koji su živeli zajedno istraživala je mušku vernost tako što su ispitanici jačeg pola svako veče prskali u nozdrve sprej koji je sadržao velike doze oksitocina. Dokazano je da muškarci koji u mozgu imaju visoke doze hormona sreće svoje partnerke smatraju privlačnijim i poželjnijim, što nije slučaj sa ostalima.

Ovo je dokaz da vas od preljube jedino može spasiti kvalitetna veza, jake emocije i privlačnost koju gajite sa partnerom, jer je očigledno sreća glavni "krivac" za vernost i monogamiju među muškarcima i ženama.

(T. M.)