GDE SU NOVI SLAVNIĆI, TOMAŠEVIĆI, ĐORĐEVIĆI... Zašto Beograd ne stvara vrhunske košarkaše?

Poslednjih godina u srpskoj košarci u najvećim klubovima Zvezdi i Partizanu ima sve manje ili čak nema igrača koji su iz Beograda, što je nekada bilo nezamislivo

Jugoslovenska, kasnije i srpska košarka, uvek je imala prepoznatljive igrače iz Beograda, koji su stasavali na beogradskom asfaltu, na terenima od Karaburme preko Zvezdare, Crvenog Krsta, Kalemegdana, do Novog Beograda i Zemuna.

Imala je igrače koji su ostavili veliki trag u našim najboljim klubovima Partizanu i Crvenoj zvezdi, nekada Radničkom s Crvenog Krsta i u OKK Beogradu.

Međutim, poslednjih godina je trend da vrlo malo košarkaša iz Beograda stiže do prvog tima Zvezde ili Partizana, a i ako stignu vrlo retko ili uopšte ne dobijaju priliku da igraju.

Oni su primorani da svoje karijere grade ili u gradovima u unutrašnjosti u domaćoj KLS ligi ili da rano odlaze u inostranstvo.

DECA IZ UNUTRAŠNOSTI VIŠE SE BORE ZA SVOJ USPEH

Nekad su igrači iz Kragujevca, Čačka, Kraljeva, Vranja, Novog Sada stasavali u svojim klubovima i tek sa 19-20 godina dolazili u Partizan  ili Crvenu Zvezdu.

Danas, ti klinci dolaze već sa 14 godina u Beograd, i to ne po jedan ili dvojica. Čitavi mlađi timovi su bazirani na igračima iz unutrašnosti. Time se stvara mnogo jača konkurencija u timu i beogradski klinci teže prolaze, jer je logično da se više forsiraju igrali koji du dovedeni sa strane i u koje se uložilo.

Naravno, jedan od razloga neuspeha leži i u karakteru  beogradskih dečaka koji nemaju taj instikt opstanka i ne žele da se bore za sebe i svoj uspeh, već najčešće odustaju kod prvih problema.

S druge strane, dolaskom mladih igrača iz unutrašnjosti u Beograd slabi se kvalitet timova u Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Kruševcu, Zrenjaninu, što je još jedan problem srpske košarke.

Zato ostaje nada da će Košarkaški savez Srbije istrajati u nastojanju da reguliše registracioni pravilnik, po kojem igrači pre 15 godine ne mogu da prelaze iz regiona u regiona, što bi doprinelo da se jačaju centri ravnomerno.

Da igrač iz Čačka stasa u Borcu, onaj iz Kraljeva da dovede Slogu do ABA lige, pa tek onda pređe u Partizan, a da onaj što je odrastao na Novom Beogradu, Karaburmi, Zvezdari ili Voždovcu ostvari san i zaigra za prvi tim Zvezde ili Partizana.

 Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(D. Stojmenović)