Obogatio se preko noći u Rusiji i stao uz rame Putinu, sad maše pištoljem na stadionu PAOK-a: Sve o kontroverznom vlasniku grčkog kluba!

Evropa je šokirana predsednikom PAOK-a koji se sa pištoljem za pojasom bahatio na terenu, ali kada se pogleda njegova biografija, jasno je odakle tolika osionost

Ivan Ignjatijevič Savidis obišao je danas fudbalsku Evropu sa jezivim prizorom pištolja za pojasom, pošto je u funkciji prvog čoveka PAOK-a  rešio da sam deli pravdu na terenu.

Ko nije stigao da isprati šta se dogodilo, napomenućemo samo da je PAOK-u poništen gol u 90. minutu protiv AEK-a, u jeku borbe za titulu, kada je Savidis sa četvoricom pripadnika obezbeđenja uleteo na teren da se obračuna sa rivalima i sudijom.

Pozadina ovakvog ponašanja leži u prevelikom osećaju moći, koji je kod grčko-ruskog biznismena stvoren još dok je bio deo Ruskog parlamenta i čovek blizak Vladimiru Putinu.

Posle službe u Sovjetskoj armiji, Savidis je diplomirao na  ekonomiji Rostovskog univerziteta, a tokom mutnih 1990-ih bio je zaposlen na nekoliko pozicija kao običan radnik "Don State Tobacco" fabrike, koja je 1992. privatizovana i preimenovana u CJSC Donskoj Tabak. On je tada volšebno preimenovan u generalnog direktora, a sada je sa suprugom Kjiriaki formalno prvi deoničar, inače najveće kompanije duvanske industrije u Rusiji.

Između 2002. i 2005. godine, Savidis je bio predsednik FK Rostov, fudbalom se zabavljao i kao direktor FK SKA Rostov na Donu, da bi u avgustu 2012. postao vlasnik PAOK-a, uz dolazak na Forbsovu listu najbogatijih ljudi na svetu.

>>>Svet šokiran pokazivanjem pištolja vlasnika PAOK-a, a nemaju pojma da je Arkan nosio po dva na utakmici!

Glatko je isplatio sve klupske dugove u iznosu od skoro 11 miliona evra, zatim i rešio da napravi fudbalskog giganta od solunskog PAOK-a, koji je dugo u senci Olimpijakosa i Panatinaikosa, odnosno Atine.

Korak dalje napravio je kao 30. najbogatiji ruski biznismen u februaru 2013, tada je preuzeo vođenje Makedonija Palasa, jednog od najluksuznijih i najprestižnijih hotela u Grčkoj, koji je ugostio Vladimira Putina, Čaka Norisa, Fej Danavej, Katrin Denev, Kolina Ferela i mnoge druge značajne svetske ličnosti.

To je bio samo početak talasa, iste godine je kupio 82 odsto deonica SEKAP-a, grčke duvanske kompanije, u aprilu 2017. je kupio 48,6 odsto deonica Souroti fabrike mineralne vode, da bi sada došao do 70 odsto vlasništva.

Kupio je još 10 odsto Mega kanala i novina Etnos i Imerisija, zatim je u avgustu 2017. kupio E Kanal od biznismena Filiposa Vrijonijosa.

U političkom životu, bio je deo Zakonodavnog odbora Rostovske oblasti od 1998. do 2003, u državnoj Dumi je bio od 2003. kao deo Putinove partije do 2011. godine.

Služio je Putinu i kao deo Komiteta za međunarodne odnose, pa je jasno kako je gradio svoj uticaj, koristeći političku podlogu za jačanje na poslovnim planovima.

U fudbalu, tokom vođenja Rostova, imao je polovičan učinak i ocene navijača, 2003. je doživljen vrhunac finaom Kupa Rusije, gde je Spartak bio bolji sa 1:0. Grlato je Savidis najavljivao uspon kluba, ali se na tome završio, da bi u SKA bilo nešto drugačije.

Sa njim na čelu, SKA je dobio pravo da igra u najjačem rangu ruskog fudbala, ali je 2008. otišao zbog finansijskih problema. Takođe, pokušao je da napravi fuziju SKA i Rostova, novi klub bi bio finansiran iz regionalnog budžeta, ali je taj predlog odbijen - ipak nije imao toliku moć da i ovo sprovede u delo.

Veliki novac izdvaja za izgradnju i obnovu pravoslavnih hramova, radi na razvoju grčko-ruskih odnosa, 2013. je prvo dobio titulu počasnog građanina Grčke, a njegovi naslednici Jorgos i Nikos koriste svaku priliku da se raskošnim životom pohvale na društvenim mrežama.

Ruski oligarh je tako napravio sinu Jorgosu spektakularno venčanje sa devojkom Janom Kudjakovom u Solunu, na kom je bilo preko 600 gostiju.

Mnoge ličnosti iz ruskog šou biznisa su bile prisutne, političari, sportisti i muzičari, zatim bivši premijer Grčke Kostas Karamanlis, ministar odbrane Panos Kamenos, gradonačelnik Soluna Janis Butaris, Teodoros Zagorakis...

Što se PAOK-a tiče, klub je uzeo Kup 2017, u šampionatu se na titulu čeka od 1985. godine. PAOK je bio vicešampion 2013. i 2016, a sada se u klubu nadaju da će doći do toliko željenog trofeja.

Treneri su bili Hrvat Igor Tudor, Vladimir Ivić (osvajač Kupa), Aleksandar Stanojević i Razvan Lučesku, koji je sada aktuelan.

(Telegraf.rs)