U Srbiji samo tri pedijatra mlađa od 30 godina

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević kaže da će 60 do 70 odsto lekara svih specijalističkih grana za pet do osam godina otići u penziju

Pedijatri u Srbiji sve su stariji, većina je pred penzijom a samo tri dečja lekara mlađi su od 30 godina, što govori da politika ljudskih resursa u poslednjih 25 godina nije vođena na pravi način, izjavila je direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević.

Ona je gostujući na RTS- u naglasila da osim u pedijatriji problemi sa nedostatkom kadrova iskoro će se pojaviti i u ostalim granama medicine, jer će 60 do 70 odsto lekara svih specijalističkih grana, kako kaže, za pet do osam godina otići u penziju.

- Jedno od rešenja je uvođenje volonterskih specijalizacija koje su ukinute 2000. godine, a zatim i ukidanje dve godine obaveznog rada pre specijalizacije - naglasila je Radosavljević.

Ona je dodala da je sve više lekara koji odlaze iz Srbije u inostranstvo ne samo zbog bolje plate već i zbog boljih uslova rada i života.

- Mislim da Srbiji nedostaje nacionalna strategija za zaustavljanje odliva mozgova. Hitno treba nešto preduzeti, jer će se lekari i medicinske sestre prorediti - zaključila je Tatjana Radosavljević.

(Telegraf.rs / Tanjug)