Zeman: NATO da pošalje trupe u Ukrajinu ako Rusija pokuša aneksiju!

Zeman je češkom državnom radiju rekao da momenat u kojem Rusija odlučuje o proširivanju teritorije na istočni deo Ukrajine, predstavlja momenat "u kojem prestaje šala"

Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je danas da Zapad treba da preduzme oštre korake, koji bi mogli da uključe i slanje NATO snaga u Ukrajinu, ukoliko Rusija pokuša da anektira istočni deo Ukrajine.

Zeman je češkom državnom radiju rekao da momenat u kojem Rusija odlučuje o proširivanju teritorijalne ekspanzije na istočni deo Ukrajine, predstavlja momenat "u kojem prestaje šala".

- U tom slučaju bih se zalagao ne samo za najoštrije sankcije Evropske unije, već i za vojnu gotovost severnoatlantskog saveza, na primer da NATO snage uđu na ukrajinsku teritoriju - rekao je Zeman.

Proruski demonstranti danas su zauzeli vladine zgrade u tri istočna ukrajinska grada, što je izazvalo optužbe pro-evropske vlade u Kijevu da je predsednik Rusije Vladimir Putin organizovao "separatističke nerede", preneo je Rojters.

- Čak bi i za mene, a ja nisam ''jastreb'', bila nekakva vrsta crvene linije da se pokuša anektiranje istočnog dela Ukrajine. Tada bi se od goluba pretvorio u čoveka koji se zalaže za veoma oštre sankcije - rekao je Zeman.

(Telegraf.rs / Tanjug)