40 GODINA OD VARIOLE VERE: Kad je Šerbedžija za flašu viskija pobedio boginje!

Za Telegraf govore preživeli akteri poslednje epidemije velikih boginja u Evropi iz 1972. godine, koja još nije izbledela u sećanju starijih, dok je mlađe generacije pamte jedino po kultnom filmu

Sve je počelo 1972. kada je Albanac iz Đakovice Ibrahim Hoti otišao na hadžiluk u Meku, odakle se vraća zaražen nepoznatom bolešću. Premeštan sa mesta na mesto na kraju umire na infektivnom odelenju klinike u Beogradu, a zaraza se širi. Kada su "odgovorne strukture" najzad shvatili da se radi o bolesti koja se smatrala iskorenjenom, već je bilo kasno.

Vama mlađima ovo liči na kratak rezime kultnog domaćeg filma "Variola vera" iz 1982. godine, ali je samo deceniju ranije, tačno četrdeset godina od danas, predstavljalo surovu realnost u bivšoj SFRJ.

Upravo je film Gorana Markovića sinonim za epidemiju koja je u tadašnjoj zajedničkoj državi odnela 35 života, a pojedini likovi, poput upravnika beogradske Opšte bolnice Čole, kojeg u filmu tumači Rade Marković, ili dr Grujića, čiji je lik briljantno odigrao Rade Šerbedžija, ostali su u pamćenju generacija kao akteri filmske verzije ove velike ljudske drame.

A kako je to izgledalo u stvarnosti, daleko od kamera...

Ništa nije ukazivalo na to da će se tog proleća 1972. senka strašne epidemije za samo nekoliko dana nadviti nad celom Srbijom, Jugoslavijom, Evropom.

(Dejana Pakledinac)