Gas skuplji od danas, ekonomisti to pozdravljaju!

Iako se razlikuju u stavu oko toga da li je ovo kozmetičko poskupljenje ili samo uvod u ona ozbiljnija, stručnjaci su saglasni s tim da je Srbijagas mnogo ranije trebalo da podigne cenu ovog energenta

Gas za domaćinstva i privredu u Srbiji od 1. avgusta skuplji je između 1,1 i 1,4 odsto, tako da nova cena kubnog metra u proseku iznosi 42,3 dinara, bez poreza na dodatu vrrednost (PDV).

Ovo poskupljenje, čini se nije iznenadilo nikoga, a stručnjaci napominju da nas pravi i realni skosk cene gasa tek očekuje. Iako se razlikuju u stavu oko toga dal je ovo kozmetičko poskupljenje, ili samo uvod u ona ozbiljnija, svi stručnjaci saglasni su sa time da je Srbijagas mnogo ranije trebalo da podigne cenu ovog energenta.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije smatra da je ovo "čisto kozmetičko" poskupljenje koje neće bitno uticati na budžet građana.

- Mislim da je ovo više želja da se pomoigne Srbijagasu, s obzirom da je to poskupljenje na mesečnom nivou za građane tek oko 40 dinara - smatra Vuletić. On veruje da do većeg poskupljenja gasa ne bi trebalo da dođe, sem ukoliko se odnosi između Ukrajne i SAD-a ne zaoštre pa dođe do nestašice ovog energenta.

S druge strane, ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je cena gasa morala mnogo ranije da bude povećana jer je "Srbijagas" dugi niz godina bio u situaciji da je nabavna cena veća od prodajne.

- Koliko god da nam je ugodno kad nam je gas jeftiniji, to je pogubno sa stanovišta javnih finansija. Poskupljenje gasa je dobra mera, koja će mnogo boleti, ali je doprineti budžetu - smatra naš sagovornik.

On napominje i da postoji realna mogućnost da će cena gasa i dalje rasti, ali da to sada sa sigurnošču ne može niko da garantuje, čak ni oni koji donose odluke.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potošača, kaže da "svi znamo da je gas skup i da će biti skuplji, ali da je svako poskupljenje u ovom trnutku teret za potrošače".

(Milica Batinić)