OBAMA NE DA LEK: Liberija proglasila vanredno stanje zbog epidemije ebole! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

- Razmere epidemije, zaraznost i stopa smrtnosti od ovog virusa prevazišli su kapacitete bilo koje vladine agencije ili ministarstva - rekla je predsednica Liberije Elen Džonson, dok je Barak Obama istakao da je rano da se žrtvama šalje lek u eksperimentalnoj fazi

Liberija je proglasila vanredno stanje zbog epidemije smrtonosne ebole, dok je američki predsednik Barak Obama izjavio da je prerano da se žrtvama ove bolesti u Africi šalju lekovi koji su u eksperimentalnoj fazi.

Predsednica Liberije Elen Džonson Serlif noćas je proglasila vanredno stanje u zemlji i upozorila da su potrebne vanredne mere zbog samog opstanka države.

Liberijski parlament će danas ratifikovati ovu odluku, a isto će učiniti i parlament Sijera Leonea, gde je vanredno stanje proglašeno prošle nedelje.

Govoreći o jasnoj i prisutnoj opasnosti od virusa, koji je odneo skoro 1.000 života u zapadnoj Africi, Serlif je najavila da će vanredno stanje trajati najmanje 90 dana.

- Razmere epidemije, zaraznost i stopa smrtnosti od ovog virusa prevazišli su kapacitete bilo koje vladine agencije ili ministarstva - rekla je ona.

U jeku poziva za međunarodnu pomoć, Obama je kazao da je suviše rano da se eksperimentalni lekovi pošalju žrtvama ebole u Africi.

Dva američka državljana koji su radili za hrišćanske humanitarne agencije u Liberiji proteklih dana su dovedeni u SAD na lečenje i dobili su eksperimentalni lek ZMapp zbog čega je došlo do poboljšanja, međutim ovaj lek se ne proizvodi u velikim količinama.

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije (STO), u zapadnoj Africi je od početka godine od ebole umrlo 932 ljudi, a potvrđeno je da je 1.711 osoba inficirana ovom bolešću, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Strahuje se da se bolest proširila i na Nigeriju, pošto je u Lagosu, velikom gradu sa više od 20 miliona stanovnika, umrla medicinska sestra, navodi AFP.

Od subote do ponedeljka širom zapadne Afrike potvrđeno je 45 smrtnih slučajeva od ebole, a humanitarne agencije, uključujući Lekare bez granica, rekle su da je ova teška tropska bolest izmakla kontroli.

Nigerijski ministar zdravlja Onjebuči Čukvu izjavio je da je stupio u kontakt sa američkim Centrom za kontrolu bolesti zbog mogućnosti da od njih nabave lekove.

- Rekao sam da imamo informacije da je ovaj eksperimentalni lek, izgleda, koristan. Hteli bismo da nabavimo lek zbog naših ljudi koji se leče i koji su u periodu inkubacije - dodao je on.

Međutim Obama je rekao da zemlje u kojima vlada epidemija treba da se fokusiraju na izgradnju "jake javne infrastrukture".

Čukvu je kazao da je svih sedam potvrđenih slučajeva u njegovoj zemlji bilo "u direktnom kontaktu" sa Patrikom Sojerom, službenikom liberjskog ministarstva finansija koji je doneo virus u Lagos 20. jula i potom umro u bolnici.

SZO je sazvala hitnu sednicu iza zatvorenih vrata u Ženevi na kojoj treba da odluči da li će proglasiti međunarodnu krizu. Ne očekuje se da će ova odluka biti doneta pre petka.

U glavnom gradu Liberije Monroviji tela žrtava ebole ostavljena su po ulicama ili u kućama i nisu pokopana.

(Telegraf.rs / Tanjug)