REK'O PA POREK'O: Filaret se kaje što se odrekao SPC!

U današnjoj službenoj izjavi Episkopa Filareta piše, između ostalog, da je sve što je izgovorio u avgustu bilo izrečeno pod emotivnim nabojem, i da su reči tada izgovorene bile odraz lične zabrinutosti zbivanjima u Raškoj oblasti, međunarodnim pritiscima i rešavanjem suštinskih pitanja srpskog naroda

Episkop Mileševski Filaret je 28. avgusta izjavio da ne priznaje Srpsku pravoslavnu crkvu “jer se mnogo promenila i nije više što je nekad bila”.

On je tada, između ostalog rekao da smo nikakav narod ako čekamo da nam neko iz Evrope donese tanjir supe, a u negativan kontekst je stavio i premijera Srbije Aleksandra Vučića, Mila Đukanovića, nemačku kancelarku Angelu Merkel i Ketrin Ešton, i kritikovao je politiku Podgorice i Beograda prema Briselu, Moskvi i Ankari.

Međutim, u današnjoj službenoj izjavi piše, između ostalog, da je sve što je izgovorio u avgustu bilo izrečeno pod emotivnim nabojem, i da su reči tada izgovorene bile odraz lične zabrinutosti zbivanjima u Raškoj oblasti, međunarodnim pritiscima i rešavanjem suštinskih pitanja srpskog naroda.

- Odričem se svoje potpuno nepromišljene i neodgovorne tvrdnje da crkva više nije ono što je bila, i da je to neka nova crkva koju ja ne priznajem. Bio sam, jesam i ostajem Episkom Srpske Pravoslavne Crkve na čelu sa njegovom svetošću Patrijarhom srpskim gospodinom Irinejom - piše u izjavi Episkopa Filareta.

Filaret se dalje i izvinio svima koje je pomenuo u letošnjem govoru, i na kraju je rekao da se ovakve izgovorene reči neće više ponoviti.

(Telegraf.rs)