CRNA GORA POSTAJE NAFTNA SILA: Počinje velika potraga za "crnim zlatom"

Prezentacije ponuda održane su tokom oktobra, a nakon završetka tehničke evaluacije, Ministarstvo ekonomije će, uz prethodno odobrenje Vlade, dostaviti pregovaračke platforme. Potraga za naftom očekuje se početkom 2015. godine

Komisija Ministarstva ekonomije Crne Gore još procenjuje ponude za istraživanje nafte i gasa na 13 blokova u podmorju kod Ulcinja i Bara, a iz tog resora očekuju da će izbor partnera biti završen do kraja godine i da će do prvih istražnih radova doći početkom naredne, saopšteno je iz direktorata za rudarstvo i geološka istraživanja kojim rukovodi Vladan Dubljević.

Nakon što Komisija za evaluaciju završi procene  ponuda, sa izabranim ponuđačima počeće pregovori oko usaglašavanja teksta ugovora o istraživanju. Konačni tekst ugovora biće dostavljen Vladi i Skupštini na odlučivanje. Prihod države bio bi 65 odsto komercijalne vrednosti pronađene nafte i gasa.

Na tender su stigle  tri ponude koje su poslali konzorcijumi od po dve kompanije. Prvu ponudu dali su Marathon iz Teksasa i OMV iz Beča, drugu ENI iz Italije i Novatek iz Moskve, a treću grčko-engleski konzorcijum Energean Oil & Gas i Mediterranean Oil & Gas.

Tehničke prezentacije ponuda održane su tokom oktobra a  nakon završetka tehničke evaluacije, Ministarstvo ekonomije će, uz prethodno odobrenje Vlade, dostaviti pregovaračke platforme.

(Telegraf.rs / Izvor: Vijesti.me)