Dao sinu da vozi kamion, sad mu preti oduzimanje deteta!

Prema Porodičnom zakonu, postupak oca se naziva "navikavanje deteta na rđave sklonosti" i može da bude osnov za delimično ili potpuno lišenje roditeljskog staranja, rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju

N.A. je 11. januara na svoj Fejsbuk profil postavio snimak na kome je prikazan njegov mali sin koji nema više od 10 godina. Dečak vozi kamion, a njegov otac se ponosi time i odlučuje da sve zabeleži i podeli sa svojim prijateljima na društveno mreži.

- Vozi kamion, ljudi - govori muškarac koji sedi na suvozačevom mestu, a čiji postupak ne opravdava ni to što je detetu dozvolio da vozi kamion na ravnom i što ga opominje da ne dodaje gas.

- E, pogledaj me jednom - doziva muškarac mališana dok pridržava povremeno volan, što ukazuje na njegov nepromišljeni čin.

Dečak se u jednom trenutku okreće ka njemu a otac ga pohvali rečima "Jesi legenda".

- Saš' voziti kamion stalno. Ja neću ni da vozim. Kad si Bosanac, voliš kamion - rekao je muškarac koji živi u Vojvodini, ali se pretpostavlja da je poreklom iz Bosne.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbedost u saobraćaju kaže da veruje da namera oca nije bila loša, ali i da očekuje da nadležni reaguju.

- Verujem da iza ovoga ne stoji za namera oca, ali nadležni organi moraju da reaguju, pre svega Centar za socijalni rad, a zatim i javno tužilaštvo i policija. Prema Porodičnom zakonu, postupak oca se naziva "navikavanje deteta na rđave sklonosti" i može da bude osnov za delimično ili potpuno lišenje roditeljskog staranja. Šta da je u trenutku dok je dečak vozio kamion u susret naišlo vozilo u kojem su bila deca - rekao je Okanović iz Komiteta za Kurir.

(Telegraf.rs)