U ovoj zemlji će vas UBITI zbog gledanja fudbala i držanja golubova!

Pogrešno izvorena reč, mađioničarski trikovi i oskrnavljena zastava su samo neki od prekršaja ove zajednice. Možda možete i da pretpostavite o kojoj se radi

Ako ste mislili da džihadisti Islamske države (ISIS) javno pogubljuju samo neprijatelje iz zapadnog sveta, grdno ste se prevarili. Na teritorijama koje kontrolišu vlada neki njihov poremećni zakon i shvatanje islamskog prava, a sitnice zbog kojih "leti glava" u ISIS kalifatu ostaviće vas bez reči.

GAJENJE GOLUBOVA

U Iraku i Siriji golubarstvo je veoma raširen hobi, a mnogi ove ptice uzgajaju i zbog prodaje, ali i za popunu kućnog jelovnika. Džihadisti su pokrenuli pravi rat protiv ljubitelja golubarstva - upadaju im u kuće, spaljuju ptice, a zabeležene su i smrtne presude nedužnim golubarima.

Razlog? Hranjenje golubova često pada za vreme prve, od 5 obaveznih dnevnih molitava, i ekstremisiti smatraju da golubari na ovaj način svojim pticama pridaju veću pažnju od klanjanja, što je izgleda potpuno dovoljno da ih osude na najstrožu kaznu.

MAĐIONIČARSKI TRIKOVI

Opsene, magija i proricanje sudbine su u islamu zabranjeni, a koliko se to poštuje u ISIS kalifatu svedoči činjenica da su nedavno u jednom gradu pogubili uličnog mađioničara koji je uveseljavao decu.

Nesrećniku nije pomoglo ni opravdanje da to radi besplatno, da tako pomaže najmlađima da za trenutak zaborave težak život i užase zemlje zahvaćene ratom oko njih. Presuda je izvršena i mađioničar je životom platio želju da decu na trenutak otrgne iz surove stvarnosti.

ZASTAVA

Crni steg ISIS-a predstavlja njihov najprepoznatljiviji simbol koji koriste svuda i u svakoj prilici. Oni mu pridaju izuzetnu pažnju, a nepoštovanje svoje zastave poistovećuju sa nepoštovanjem cele države, što je veoma težak prekršaj.

Nedavno su oteli 200 ljudi iz sela gde je im zastava oskrnavljena, a čak i obično pokazivanje zastave neke druge zemlje je dovoljno za kaznu.

POGREŠNA REČ

Kod ISIS ekstremista zaista može da "vas ubije prejaka reč". Za njih je posebno upotreba termina DAEŠ duboko uvredljiva, i za to su spremni da ubiju. O čemu se radi? U pitanju je igra reči, nekom bezazlena, ali za džihadiste i više nego ozbiljna.

Skraćenica ISIS na arapskom glasi DAEŠ, a ta reč u izgovoru asocira na termin „daes“ koji u prevodu glasi "onaj koji je pregažen". Ali, i na reč "dahes" koja znači "onaj ko širi podele". U svakom slučaju, skraćenica DAEŠ toliko nervira pripadnike islamske države da je brojni svetski zvaničnici sve češće koriste u nameri da ih uvrede.

FUDBALSKA UTAKMICA

Da, dobro ste pročitali, kod džihadista ode glava i zbog običnog gledanja fudbala! Poslednje u nizu zverstava ovih ekstremista je upravo streljanje grupe adolescenata koji su primećeni kako gledaju prenos fudbalskog meča azijskog kupa!

ISIS-ovci su dečake pohvatali, brzinski osudili na smrt i streljali zbog nepoštovanja šerijatskog prava.

(S.Ž.)