Opet proradio vulkan "Kalbuko" u Čileu, evakuisano 2.500 ljudi! (FOTO)

Ponovo se aktivirao vulkan "Kalbuko" u Čileu. Erupcija nije toliko alarmantna, kao pre sedam dana, ali ipak je evakuisano 2.500 ljudi. Poslednja erupcija ovog vulkana bila je 1972. godine

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Mahmud Aleuj rekao je na pres konferenciji da je najnovija erupcija vulkana "Kalbuko" u Čileu mnogo manja od prethodne dve i da će biti evakuisano približno 2.500 ljudi.

PRORADIO VULKAN POSLE 43 GODINE: Evakuisano 1.500 ljudi - pogledajte fantastičan snimak erupcije! (VIDEO)

Prema rečima direktora čileanske geološke službe Rodriga Alvaresa, ne očekuju se veće erupcije od prošlonedeljnih, ali da se u slučaju obilnije kiše može očekivati vulkansko blato, što izaziva zabrinutost.

U oblasti se nalazi ministar unutrašnjih poslova Rodrigo Penjajliljo, koji je odložio povratak za Santjago.

Vulkan se aktivirao prošle srede a ta oblast proglašena je zonom prirodne katastrofe. Tada je blizu pet hiljada žitelja moralo iznenadno da napusti kuće.

Pepeo je pokrio ne samo južne oblasti Čilea, nego i Argentine, zbog čega je bio narušen vazdušni saobraćaj u Buenos Ajresu.

KOSTARIKA PUNA DIMA: Proradio vulkan, aerodrom zatvoren! (VIDEO)

Poslednji put se Kalbuko, koji spada među tri potencijalno najopasnija čileanska vulkana, aktivirao 1972. godine. Visina vulkana je 2003 metra.

Kroz Čile prolazi "vatreni Tihookeanski pojas" vulkana i tektonskih raseda dužine 40.000 kilometara.

U Čileu se nalazi više od 2.000 vulkana, a za poslednjih 450 godina 60 od njih su se aktivirali.

(Telegraf.rs / RTS)