DRAMATIČNE SLIKE: Ovo su najužasniji prizori borbe migranata dok su probijali kordon! (FOTO) (VIDEO)

U borbi sa makedonskom policijom mnogi imigranti su povređeni, deca su razvodjena od roditelja, trudnice su padale u nesvest, ali mnogi su uspeli da pređu granicu

Hiljade migranata probile su policijski kordon i ušle su u Makedoniju iz Grčke kod Đevđelije.

VOZ NADE: Azilanti na putu ka Beogradu (FOTO)

Nastao je potpuni haos, a makedonski organi reda su, da bi održali privid mira, na masu ispalili šok bombe.

U tim događajima mnogi imigranti su povređeni, deca su razvodjena od roditelja, trudnice su padale u nesvest, ali mnogi su uspeli da pređu granicu.

POLICIJA BACILA ŠOK BOMBE NA MIGRANTE: Haos na graničnom prelazu u Makedoniji! (VIDEO)

Portparol MUP-a Makedonije Ivo Kotevski rekao je ranije danas Tanjugu da će svi migrant, koji se sada nalaze na ničijoj teritoriji, između Makedonije i Grčke, biti propušteni, a da policija samo vodi računa da to bude u grupama kako bi se izbegao stampedo.

Tada su mnoge žene, od kojih su neke bile trudne, pale na zemlju zajedno sa decom. Neki od njih su pali u nesvest, javlja dopisnik AP-a s lica mesta.

U Đevđeliji od jutros pljušti kiša, a Železnička stanica u tom makedonskom gradu, uz samu granicu sa Grčkom, kao i proteklih dana puna je izbeglica, koji čekaju da vozovima budu transportovani do Tabanovaca, odnosno Srbije.

Hladno vreme, kiša i vetar su dodatno povećali dramu izbeglica.

- Na ničijoj zemlji, gde je u ovom trenutku oko hiljadu izbeglica, među kojima je mnogo dece, situacija je veoma teška, što dodatno pojačava nervozu migranata koji se nalaze u blatu i okruženi velikom količinomđubreta - javlja reporter Tanjuga sa lica mesta.

Iz Đeveđelije put Srbije jutros je otišlo četiri vagona puna izbeglica koji su, pošto su se domogli prevoza i mogućnosti da napuste Makedoniju, vidno srećni, javila je ekipa Tanjuga sa lica mesta.

Migranti na lokalnim česmama na i oko Železničke staice u Đevđeliji pokušavaju da se okupaju i operu odeću, nakon dugog putovanja.

Policija novinarima ne dozvoljava razgovor sa migrantima, koji pak traže da novinari ugase kamere i prestanu da ih snimaju jer, kako kažu, nisu životinje.

Izbeglice su prljave, izmučene, od policije traže da ih propuste, a od novinara pomoć i zaštitu. Najčešće se čuje dečji plač.

Plaču mala deca, dok ona starija na engleskom ponavljaju: Gospodine, pustite nas da pređemo.

U neposrednoj blizini i oko same stanice razapete su metalne tende i nastrešnice, koje služe kao improvizovani prihvatni centri. Njih ima i na peronu.

Tu se migrantima pruža prva pomoć sa obzirom na to da oni najčešće imaju rane po nogama od dugog i napornog hodanja, ali ima i napada epilepsije zbog stresa i stanja kolapsa od umora, rekao je Tanjugu Slobodan Mitrović iz Crvenog krsta Makedonije.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Agencije)