ZAPANJUJUĆI PODATAK: Više od 75 odsto lekara razmišljalo da ode!

O odlasku u druge zemlje lekari su najviše razmišljali zbog niskih primanja u Srbiji, nemogućnosti zapošljavanja, lošim položajem u društvu, nepostojanja uslova za usavršavanje i razvoj karijere...

Više od 75 odsto lekara zaposlenih u zdravstvenom sistemu Srbije u nekom trenutku svog života razmišljalo je o odlasku iz zemlje a ovom koraku razmišljali su i lekari specijalisti, i lekari koji su tek na specijalizaciji, ali i doktori medicine.

NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI: Čak 60 odsto specijalista pred penzijom!

Ovo su pokazali rezultati istraživanja "Migracija zdravstvenih radnika iz zemalja Zapadnog Balkana - analiza uzroka, posledica i politika'', koji su predstavljeni u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Na osnovu njih zaključeno je da su migracije zdravstvenih radnika rastući problem koji bi u narednim godinama mogao da ugrozi stabilnost sistema zdravstvene zaštite.

Pomoćnik direktora Instituta "Batut" Periša Simonović primetio je da je Srbija postala donator radne snage.

- Mi pripadamo području koje je nazvano donator radne snage a koja nalazi svoje mesto u razvijenijim zemljama - primećuje Simonović.

U Srbiji samo tri pedijatra mlađa od 30 godina

Doktor Miljan Ljubičić, saradnik na ovom istraživanju, naveo je da su se ispitanici izjasnili da ih na odlazak u druge zemlje najviše teraju niska primanja, nemogućnost zapošljavanja, nezadovoljstvo poslom, životom i položajem lekara u društvu, nepostojanja uslova za usavršavanje i razvoj karijere, loši uslovi rada, loša organizacija i nepotizam.

- Pored lekara istraživanje je sprovedeno i među medicinskim sestrama. Skoro sve sestre razmišljaju o napuštanju zemlje, i svaka poznaje bar desetak kolegenica koje su otišle a kao najvažniji faktor izdvojile su zarade. Obe grupe, i lekari i sestre, mladima ne bi preporučile svoju profesiju - navodi Ljubičić.

NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI? Lekari masovno odlaze iz Srbije!

Prema njegovim rečima, drugačije se osećaju lekari koji su već otišli van granica naše zemlje a najviše ih je u Nemačkoj (32,5 odsto), Sloveniji (14,3), Norveškoj (6,5), Velikoj Britaniji (6,5), Austriji (5,2)...

- 92, 1 odsto njih otišlo je zbog bolje budućnosti. Za razliku od lekara koji su u Srbiji a među kojima 55 odsto njih nije zadovoljno svojim socijalnim statusom, 88, 1 odsto onih koji su otišli je zadovoljno. Ipak, 32,9 razmišlja da se vrati u zemlju - kaže Ljubičić.

LONČAR NAJAVIO: Od septembra slede otpuštanja u zdravstvu!

Doktorka Maja Kostić, koja je takođe bila saradnica na istraživanju, navela je da je od 2012. do marta ove godine Lekarska komora Srbije izdala 2.000 potvrda o dobroj reputaciji. Broj tih izdatih uverenja, bez kojih ne mogu doktori u inostranstvo, konstatno raste.

- Ulazak Srbije u EU dovešće do slobodnog kretanja pa se mogu očekivati veće migracije. Krajem 2014. godine bilo je 2.644 nezaposlenih lekara i 9. 420 medicinskih sestara, što govori da godišnji broj upisanih studenata nije u skladu sa realnim mogućnostima za zapošljavanje u Srbiji - kazala je Kostićeva.

VODIČ ZA POSAO: Šta vam je potrebno da biste radili kao lekar u Nemačkoj?

Predsednik Regionalne komore Beograda Olga Popović rekla je da je do sada, od početka godine, samo u Beogradu izdato oko 256 izveštaja za odlazak u inostranstvo.

- Najveći broj lekara ide u Nemačku, gde, kao i u Austriji i Švajcarkoj nije potrebno polaganje dodatnog ispita, osim jezika. U poslednja tri meseca zahtevi se uglavnnom traže za odlazak u Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Saudijsku Arabiju ... - rekla je Popović.

Istraživanje je sprovela međunarodna istraživačka organizacija Heltgruper u Srbiji, Makedoniji i Albaniji a u saradnji sa Frajburškim Univerzitetom u Švajcarskoj i Braunovom školom javnog zdravlja iz Izraela, i podršku Instituta "Batut'' i Lekarske komore Srbije.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(LJ. R. )