"DRUGOVI" SU TUKLI I MUČILI ALEKSU, A ONDA SE ON UBIO: Otac nesrećnog dečaka otkriva šta je moglo da se uradi da mu SIN danas bude živ!

- Suština "Aleksinog zakona" jeste da se promene postojeći zakoni kako bi se efikasnije kažnjavali nasilnici vršnjaci, ali i roditelji i škole koji ne prijave nasilje - kaže Bojan Janković

Bojan Janković, otac dečaka Alekse Jankovića (14) koji se ubio 2011. godine zbog maltretiranja od strane svojih vršnjaka čekao je pet godina da u proceduru uđe inicijativa za donošenje "Aleksinog zakona".

ZBOG PRIČE O ALEKSI NASILNIK SE POKAJAO: Neverovatna ispovest oca dečaka koji se UBIO JER SU GA MALTRETIRALI u školi (VIDEO)

Taj zakon bi trebalo da dopuni propuste u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o zaštiti prava deteta.

VRŠNJACI SU GA TUKLI I MUČILI, A ONDA SE ON UBIO: Građani traže "Aleksin zakon" u znak sećanja na dečaka iz Niša

- Da je "Aleksin zakon" postojao ranije, naš sin bi bio živ, a prosvetni radnici iz njegove škole ne bi radili u prosveti - kaže za "Blic" Bojan Janković.

Aleksa je bio učenik osnovne škole "Sreten Mladenović Mika" u Nišu, a za samo nekoliko meseci nasilnici su ga pretukli nekoliko puta.

- Suština "Aleksinog zakona" jeste to da se promene postojeći zakoni kako bi se efikasnije kažnjavali nasilnici vršnjaci, ali i roditelji i škole koji ne prijave nasilje. Uvodi se potpisivanje ugovora o ponašanju koji bi suspendovao nasilnike iz škole do 30 dana, a roditelji nasilnika koji se ne odazivaju na pozive škole bili bi novčano kažnjeni sa 100.000 dinara. Samo u najtežim slučajevima neprijavljivanja nasilja, kakav je bio Aleksin, postojala bi i mogućnost davanja otkaza nastavnicima i direktorima i gubitak licence - objašnjava Janković.

On kaže da je pozitivno iznenađen reakcijom skupštinskog Odbora za prava deteta i predsednicom Majom Gojković, koji su brzo prepoznali problem i posle sednice saopštili da će "Aleksin zakon" biti predložen Ministarstvu prosvete kao inicijativa za promenu postojećih zakona.

- To je početak početka usvajanja "Aleksinog zakona", koji će, siguran sam, u konačnoj formi biti još više poboljšan - dodaje Janković.

(Telegraf.rs)