U TOKU NOĆI PO SRBIJI UKRADENE KAPIJE: Policija lopove ne juri, a devojke se ODUŠEVILE!

Ako ste se jutros probudili bez kapije ispred kuće, ne paničite. To je samo još jedan simpatičan običaj koji su Srbi zadržali još od prethrišćanskog vremena

Mnogi domaćini u Srbiji jutros su se probudili bez kapije na kući - ali zbog toga nisu nesrećni. Naime, stari srpski običaj nalaže da se u noći uoči Đurđevdana momci iskradaju iz svojih domova, pa onda skidaju kapiju s kuće u kojoj živi devojka na koju su "bacili oko".  A s druge strane, kad devojka vidi da nema kapije, to je znak da će se udati te godine.

NARODNA VEROVANJA NA ĐURĐEVDAN: Ovu stvar danas obavezno morate da uradite!

Koliko je ovaj simpatičan običaj i dalje živ u Srbiji, svedoče i policajci, koji kažu da im je odjutros stiglo već deset prijava za pokušaj krađe kapije!

Nisu samo oni "u problemu" - ima i roditelja koji zbog lepote svoje ćerke muku muče s pronalaskom kapije - jedna porodica kod Čačka ju je našla na čak 10 kilometara od kuće.

Budući da se tradicija do danas najviše zadržala u Šumadiji, najviše zanimljivih događaja u vezi sa ovim običajem dolazi baš iz tog kraja. Pa tako, u toku jučerašnjeg dana neke dame su fotografisale svoju okićenu kapiju, pa slike "okačile" na Fejsbuk ne bi li dozvale simpatije.

VREME O ĐURĐEVDANU: Ako sutra bude kiše, čeka nas pakleno leto, evo i zašto!

Ipak, od svih anegdota koje su se dešavale uoči Đurđevdana, najinteresantnija je priča koja se širi internetom kao urbana legenda.

- Išli smo moj brat i ja da svojoj devojci skine kapiju. Odemo autom u to selo, ali neko ju je već bio skinuo, al' samo jedan deo. Stanemo mi malo dalje, parkiramo se i razmišljamo da skinemo i drugi deo. U tom momentu staje pored nas policijski auto. "Dobro veče, šta radite ovde? Hajde sad svi lepo lične karte na pregled"... Nadrljali bismo da smo povezli kapiju - ispovest je jednog momka, koji je svoju priču podelio na jednom forumu.

U VOZU SMRTI KOJI JE IŠAO U JASENOVAC: Ovo je jedina PRAVA priča o nastanku pesme "Đurđevdan"! (VIDEO)

Ova neobična tradicija nasleđena je još iz prethrišćanskog perioda, u vreme kada je narod na ovim prostorima poštovao božanstvo plodnosti - Jarila. I dan-danas je rado prihvaćena kod mladih, a sudeći prema kapijama koje su noćas nestale u Srbiji - biće ovo godina puna svadbi.

(Telegraf.rs)