SLOVENCI I HRVATI ZAOŠTRILI ODNOSE: Puni nerešenih bileateralnih problema

Nerešeno pitanje je ozbiljni teret po političke odnose“, naglasio je Erjavec dodajući da Ljubljana insistira na međunarodnoj arbitraži

Ministar inostranih poslova Slovenije Karl Erjavec ocenio je da su odnosi Ljubljane i Zagreba opterećeni nerešenim bilateralnim pitanjima.

HRVATSKA MOŽE BOLJE: U Zagrebu građani na protestu poručili da mogu BEZ POLITIČARA (FOTO) (VIDEO)

On je, u intervjuu agenciji APA, povodom 25-te godišnjice nezavisnosti Slovenije, upozorio od zapostavljanja graničnog konflikta između Slovenije i Hrvatske.„

Nerešeno pitanje je ozbiljni teret po političke odnose“, naglasio je Erjavec dodajući da Ljubljana insistira na međunarodnoj arbitraži.

Rešenje granica između dve bivše jugoslovenske republike nikada nije pronađeno, a najveći spor je oko granice kod Pirana.

HRVATI IDU NA PREVREMENE IZBORE: Kolinda donela odluku

Erjavec ističe da dva suseda treba pitanje granice da reše konstruktivno, u saglasnosti sa postignutim dogovorima. Slovenija, kako je dodao, veruje da će pitanje biti rešeno od strane arbitražnog suda, koji je, zajedno sa Hrvatskom, stvoreno u te svrhe.

- Nerešno pitanje granice ne smemo zaostaviti, niti odlagati za kasnije doba, jer ono otežava saradnju u pojedinim oblastima, i kod projekata na granici - upozorio je Erjavec.

SNAŽNA EKSPLOZIJA NA GROBLJU U BARU: Dignut u vazduh grob Luke Đurovića!

On se pohvalno izjasnio o odnosima sa Austrijom, ističući da je ta saradnja tokom izbegličke krize na određen način dodatno učvršćena.„

- U izbegličkoj krizi su obe države pokazale političku zrelost i spremnost na iskrenu saradnju“ - zakljucio je Erjavec.

(Telegraf.rs / Tanjug)