ZAŠTO MAJKE UBIJAJU SVOJU DECU? Čedomorstvo kao izopačena samoodbrana ili čin lažnog milosrđa

- Majka dete može ubiti u činu "samoodbrane" ili iz "milosrđa", kada misli da dete spasava od okrutnog sveta. U tim slučajevima i sama izvrši samoubistvo - kaže psiholog Zoran Milivojević

U Srbiji se u proteklom periodu dogodilo nekoliko slučajeva čedomorstva. Jedan od poslednjih stravičnih zločina zabeležen je u Zemunu kada je dvadesetšestogodišnja majka S. J. nožem izbola bebu staru 20 dana.

Po mišljenju psihologa Zorana Milivojevića, potpuno iracionalni čin kao što je ubijanje sopstvenog deteta može imati unutrašnju logiku, gde majka ubistvo čini u nekoj vrsti izvitoperene samoodbrane.

- Majka ima zabludu da bira između svog i detetovog života, razmišlja − ili ono ili ja − zaključuje da ne može više, da joj je dete na neki način "upropastilo" život. Postoje različiti razlozi za čedomorstvo, a u svakom od njih je majka ta koja u okviru neke poremećene logike smatra da je ubistvo deteta rešenje za neki problem. Nekada su majke ubijale prekobrojnu decu, decu "pogrešnog" pola, bolesnu decu ili decu koja su bila rezultat neverstva - kaže Milivojević.

U sudskoj psihijatriji se razlikuje da li je ubistvo počinjeno u afektu, "na mah" ili je čin smišljen, pri bistroj svesti. U nekim situacijama dešava se da majka ubija dete iz neke vrste milosrđa, budući da sama svet doživljava kao okrutno mesto, tako da "spasava" decu od muka i patnji za koje veruje da će ih pratiti u životu.

- Za ovakva ubistva dece je tipično da i majka izvrši samoubistvo - naglašava Milivojević, i dodaje da su ipak razlozi za takav zločin u većini slučajeva sebični i takvim majkama treba poručiti da samo treba da se odreknu deteta, a time će i usrećiti one koji su zainteresovani za usvajanje.

(Lj. Vučetić)