BRITANCI ĆE IMATI VIZE, MIGRANTE ĆE DEPORTOVATI: Dolazi do velikih promena zbog izlaska iz EU

Ukoliko se stvari budu odvijale u najboljem redu, a izlazak Engleske iz EU bude rešen dogovorom, možda će doći do sporazuma koji će omogućiti da se i dalje nastavi slobodna kretnja stanovništva

Jedna od najvažnijih pogodnosti Evropske unije u kojoj je uživala Velika Britanija, ali i druge članice, jeste slobodno kretanje među zemljama koje se nalaze pod okriljem ove zajednice. S obzirom na to da su Britanci izglasali izlazak iz EU logično je da očekuju da, kada napuste Uniju, ta pogodnost im bude ukinuta.

(UŽIVO) POLITIČKI ZEMLJOTRES VEKA: Velika Britanija je izašla iz Evropske unije! (FOTO)

Ovo će predstavljati veliki problem za Britance koji žive van granica svoje države, ali i migrante, koji već godinama pristižu u različite delove Evrope, pa čak i u Veliku Britaniju.

DA LI SE RASPADA EVROPSKA UNIJA: I Francuska i Holandija hoće referendum!

Trenutno je 1,2 miliona Britanaca koji žive u drugim državama u okviru Evropske unije, dok je oko 3 miliona stanovnika koji su rođeni u nekoj drugoj državi, ali su došli da žive i rade u Engleskoj. Svi oni su mogli slobodno da se kreću iz Velike Britanije u druge države EU, i obrnuto, sa minimumom potrebne papirologije.

Kameron dao ostavku!

Ukoliko se stvari budu odvijale u najboljem redu, a izlazak Engleske iz EU bude rešen dogovorom, možda će doći do sporazuma koji će omogućiti da se i dalje nastavi slobodna kretnja stanovništva.

Međutim, bez obzira na sklopljen sporazum, Britancima će za kretanje van granica njihove zemlje biti potrebna viza. Velika je mogućnost da migranti, koji su u Veliku Britaniju došli da žive i rade, budu deportovani, ocenjuju britanski analitičari.

(Telegraf.rs)