≫ 

POLITIČKI ZEMLJOTRES VEKA, BRITANCI IZAŠLI IZ EU: London neće iz Unije, hoće nezavisnost! (FOTO) (VIDEO)

Britanci rekli ZBOGOM Evropskoj uniji! Premijer dao ostavku! Funta pada! Kako se to odražava na svet, pratite iz minuta u minut u blogu uživo na Telegrafu

POSLE 43 GODINE U EVROPSKOJ UNIJI, VELIKA BRITANIJA JE IZGLASALA IZLAZAK! Čak  46.499.537 Britanaca glasalo je juče na referendumu za izlazak iz Evropske unije ili ostanak u njoj, iz 382 britanske oblasti, a birališta su zatvorena u 22 sata. U 7 sati ujutru rezultati su sledeći -16.835.512 glasača je tražilo izlazak iz EU, a 15.962.093 glasača je bilo za ostanak u EU.

Premijer je dao ostavku, a spekuliše se da su sledeće zemlje za izlazak iz EU - Francuska i Holandija. Sve to čitajte u našem blogu iz minuta u minut:

Lider UKIP Najdžel Faraž je i pre brojanja svih glasova proglasio pobedu i rekao da je 23. jun britanski Dan nezavisnosti.

22:35 BRITANIJA SE RASPADA: POSLE BREGZITA I SEVERNA IRSKA ŽELI REFERENDUM O NEZAVISNOSTI

Foto: AP/Tanjug, Wikipedia Foto: AP/Tanjug, Wikipedia

Vicepremijer Severne Irske Martin Mekginis iz Šin Fejn stranke kaže da i građani Severne Irske moraju da imaju mogućnost da "odlučuju od svojoj budućnosti", preneli su britanski mediji.

Na jučerašnjem referendumu, 60 odsto građana Severne Irske glasalo je za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU.

20:10 SAMIT EU U SREDU, GLAVNA TEMA BREGZIT

Lideri 27 zemalja koje su ostale u Evropskoj uniji održaće u sredu, 29. juna, prvi samit u takvom sastavu na kojem će se raspravljati šta treba činiti sa Bregzitom.

18:00 REFERENDUMI I U ITALIJI, FRANCUSKOJ...

U više evropskih zemalja, među kojima su i Italija, Francuska i Holandija, desničarske stranke i evroskeptici odmah zahtevaju da se i u njihovim zemljama održi referendum o ostanku u Uniji. Italijanska opoziciona Severna liga pokreće kampanju za prikupljanje potpisa za referendum, izjavio je danas lider te stranke i poslanik u Evropskom parlamentu Mateo Salvini. Prethodno je održavanje referenduma u svojoj zemlji predložio lider holandske antievropske "Stranke slobode" Gert Vilders.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Predsednica francuske ultradesničarske partije Nacionalni front, Marin Le Pen, pozdravila je danas odluku Britanije da napusti EU i pozvala na održavanje referenduma i u Francuskoj

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

17:20 HILJADE GRAĐANA LONDONA TRAŽI NEZAVISNOST PRESTONICE

Na desetine hiljada građana Londona potpisalo je danas peticiju kojom se traži da ta metropola ostane u Evropskoj uniji, nakon što je gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio da prestonica takođe ima pravo glasa kad je reč o pregovorima o izlasku Britanije iz Evropske unije. Peticiju "Za proglašenje Londona nezavisnim od Ujedinjenog Kraljevstva i priključenje EU" je dosad potpisalo više od 40.000 ljudi. 

ZAŠTO SU BRITANCI GLASALI DA IZAĐU IZ EU? Evo šta im je smetalo i šta je do toga dovelo (FOTO)

17:00 KATALONCI ŽELE NOVI REFERENDUM

Pristalice nezavisnosti Katalonije smatraju da "Bregzit" i mogućnost održavanja novog referenduma o samoopredeljenju Škotske predstavljaju dobre argumente za ostvarenje njihovih ciljeva zbog čega su zatražili ponovno održavanje referenduma u tom regionu na severoistoku Španije.

JOŠ OTCEPLJENJA U BUDUĆNOSTI: Zagovornici katalonske nezavisnosti hoće referendum

16:20 AKCIJE BANAKA PADAJU, GUBICI SE MERE MILIJARDAMA - Nakon Bregzita na berzama širom sveta nastao je haos. Najveće posledice osetila je Londonska berza gde su akcije najvećih banaka zabeležile najveći pad. Neki su gubitak londonskog indeksa FTSE 100 od 100 milijardi funti uporedili sa potopom! Više čitajte OVDE

15:58 PROCUREO TAJNI DOKUMENT ANGELE MERKEL: Ako Britanci ikad izađu, moramo ovo uraditi HITNO U pitanju je dokument na osam strana koji je nazvan “Nemačka strategija u slučaju Bregzita” i nudi Lonodnu “konstruktivne pregovore o izlasku iz EU”. Međutim, taj postupak bi, kako se navodi, bio težak i trajao bi dve godine, a odnosio bi se na pitanje uloge Velike Britanije u Evropskoj investicionoj banci. Nakon perioda od dve godine Nemačka vlada bi ciljala na to da Britanija dobije partnerski status odnosno da postane zemlja partner Evropske unije.

15:32 LIDERI ŠIROM SVETA KOMENTARIŠU BREGZIT: Barak Obama rekao da poštuje odluku - "Narod Velike Britanije se izjasnio, i mi poštujemo njihovu odluku", navodi se u saopštenju Baraka Obame.

 

15:00 PUTIN SE OGLASIO, KONAČNO: Niko neće da hrani slabe ekonomije 14:25 ŠPANCI DOŠLI PO SVOJE: Traže Gibraltar zbog Bregzita! Špansko Ministarstvo inostranih poslova predložilo je podeljeni suverenitet između Španije i Velike Britanije za britansku enklavu Gibraltar, kako bi sačuvala pristup unutrašnjem tržištu Evropske unije, posle britanskog referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU. 14:18 RUSI OD BREGZITA ZARADILI OGROMNE PARE ZA SAMO 24 SATA -  Rusija je od 2006. godine izgradila ogromne rezerve zlata, a cena ovog metala je izuzetno porasla u skladu sa aktuelnim događajima. Vrednost zlata je rapidno skočila preko noći za 22 odsto zahvaljujući rezultatima Bregzita. Prema Centralnoj banci Rusije, udeo zlata u ruskim rezervama je porastao sa 2 odsto u 2016. godini na današnjih 13 odsto. Kako se to desilo čitajte u posebnoj vesti OVDE.

Foto-montaža: Tanjug/AP, Profimedia/imageBROKER Foto-montaža: Tanjug/AP, Profimedia/imageBROKER

14:00 ANGELA MERKEL: Izlazak Velike Britanije iz EU je veliki udarac Evropi 13:30 NA ULICAMA LONDONA ČUJU SE RUSKE PESME Jedan stanovnik Londona je pred kamerama tokom proslave pobede pristalica Bregzita, otpevao rusku pesmu “Kaćuša”. Pogledajte kako je to izgledalo na linku OVDE 12:10 VUČIĆ O BREGZITU: Srbija nastavlja svoj evropski put, želimo prijateljske odnose sa Velikom Britanijom 12:00 Pogledajte snimak o Bregzitu koji smo pripremili: 11:45 AKO IMATE KREDIT U ŠVAJCARCIMA, OVO VAS OČEKUJE POSLE BREGZITA - Švajcarska valuta, koja se tradicionalno smatra sigurnim utočištem, već je beležila rast vrednosti nakon objave različitih istraživanja javnog mnjenja uoči jučerašnjeg referenduma, koja su nagoveštavala mogućnost pobede opcije “Bregzit”. 11:35 PREDVIĐANJE BRITANSKOG EKONOMISTA - Ugledni britanski list Ekonomist predvideo je kakva sudbina čeka Britance po izlasku iz EU. Više o ovoj vsti pročitajte OVDE. 11:05 KOJI JE SLEDEĆI POTEZ EVROPSKE UNIJE - sve korake EU ispratite na linku OVDE 10:15 KLADIONICE PREDVIĐAJU KO ĆE BITI NOVI PREMIJER - Najveće šanse da bude premijer Velike Britanije ima Boris Džonson, bivši gradonačelnik Londona. Ko je on i kako je stekao poverenje građana čitajte u posebnoj vesti OVDE 9:45 BRITANCIMA ĆE UVESTI VIZE AKO SE NE DOGOVORE DRUGAČIJE - Britancima će za kretanje van granica njihove zemlje biti potrebne vize. Velika je mogućnost da migranti, koji su u Veliku Britaniju došli da žive i rade, budu deportovani, ocenjuju britanski analitičari. Pročitajte više o tome OVDE 9:30 KAMERON PODNEO OSTAVKU: Potpuno je poražen - Dejvid Kameron je podneo ostavku, kako je i očekivano, budući da je glasanjem za izlazak iz EU njegova struja poražena. Svetski mediji se podsećaju kako Kameron nikada nije bio za Bregzit, ali je pod pritiscima obećao referendum. Iako se zalagao za ostanak u EU, on je u svojoj vladi dozvoljavao kampanju koja se tome protivi. 9:00 DRUŠTVENE MREŽE GORE ZBOG OVOG SNIMKA - Na njemu se vide dve radnice na glasanju, u žutim uniformama, koje sede za stolom i u jednom trenutku pomeraju ruku po stolu kao da nešto brišu. Britanci veruju da je glasanje NAMEŠTENO. Snimak vidite OVDE 8:45 KAKO BRITANSKI MEDIJI VIDE BREGZIT - Uglavnom su svi izdavači imali specijalno izdanje povodom referenduma, a na naslovnim stranama “Dejli mejla” i “Tajmsa” se može videti Najdžel Faraž, lider antievropske stanke UKIP, kako slavi odluku građana. Pogledajte ovde naslovne strane 8:15 "ENGLESKA ODLUČILA DA IDE TEŽIM PUTEM": Pregovori oko izlaska iz EU počinju uskoro! 7:30 DA LI SE RASPADA EVROPSKA UNIJA: I Francuska i Holandija hoće referendum!

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

7:00 IRCI BI DA SE OTCEPE OD VELIKE BRITANIJE  - Nacionalni predsedavajući Sinn Feina Deklan Kerni rekao je da je britanska vlada izgubila mandat da zastupa Severnu Irsku u EU. 6:39 OČEKUJE SE OSTAVKA PREMIJERA KAMERONA posle jasnog stava Velike Britanije da želi izlaz iz EU 6:10 ŠKOTSKA JE REKLA DA EVROPSKOJ UNIJI - Veći deo Škotske je za ostanak u EU, odnos je čak 62% prema 38%, ali to neće promeniti odluku VB da izađe iz EUpapers7 UHVATILA IH PANIKA: Britanci pre referenduma menjali funte za druge valute 5:30 BBC objavio: VELIKA BRITANIJA NAPUŠTA EVROPSKU UNIJU! Prema podacima kojima raspolažu BBC i CNN, Velika Britanija izlazi iz Evropske unije! Čak 13.933.373 glasalo je da napusti Uniju, a za ostanak je 12.994.646 građana Velike Britanije. Prve posledice ovakvih rezultata vide se na funti, koja vrtoglavo pada, i uskoro može da dosegne istorijski minimum. Funta preko noći može dovesti do nove ekonomske krize. 5:00 KO JE KAKO GLASAO:

4:45 PANIKA U BRITANIJI: Funta vrtoglavo pada što više stiže glasova za izlazak iz EU, Britanci se boje EKONOMSKE KRIZE

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

3:53 PREBROJANO 50 ODSTO GLASOVA - Još je rano predviđati rezultate, ali posle pedeset odsto prebrojanih glasova - oni koji su za Bregzit, tačnije izlazak iz EU, vode sa 3,5 odsto.

00:00 ISTORIJSKA ODLUKA: Zatvorena sva birališta, broje se glasovi! Ujutru zvanični rezultati (FOTO) (VIDEO)

23:45 PODSEĆANJE: ŠTA BI IZLAZAK BRITANIJE IZ EU ZNAČIO ZA SRBIJU -

– Indirektno bi njihovo istupanje iz unije psihološki uticalo na pad vrednosti evra, investitori bi bili suzdržani i u stand-by fazi dok se ne završi ceo proces istupanja, skočio bi dolar, a zbog toga bi poskupeli energenti. To bi bio početni šok koji bi se odrazio i na celokupno finanijsko tržište, kod nas bi skočile akcije. Obveznice ne bi patile jer su i dalje prijemčivije nego one u evrozoni – objašnjava saradnik instituta za tržišna istraživanja IZIT Saša Đogović. Više pročitajte u posebnoj vesti OVDE.

SKINULA SE GOLA I ZAJAHALA JASTUK: Ovako čuvena glumica moli Engleze da IZAĐU IZ EVROPSKE UNIJE (FOTO)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOŽE PRAVDE

    24. jun 2016 | 10:20

    EU JE PROPALI MASONSKI EKSPERIMENT KO I JUGOSLAVIJA.

  • LICEMERI

    24. jun 2016 | 10:19

    ZAŠTO SRBI NISU OVAKO SLAVILI I 91G KAD SU SLOVENCI I HRVATI NAPUSTILI JUGU PA TREBA LJUDIMA DA SE ČESTITA KAD SU ODLUČNI I IMAJU M.DA A?

  • FH 16

    24. jun 2016 | 09:30

    Super vijest! Uljepša mi dan a i petak je! Sad nekako najveću sajlu i brod koji postoji i odšlepati cijelo ostrvo puno gnjida bliže americi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA