IZVUKLI SU BROD MRTVIH IZ MORA: Na njemu je bilo 800 ljudi, a sada su stotine leševa! (VIDEO)

- Ovo je jedna od najvećih operacija te vrste, ako ne i najveća. Očekujemo između 400 i 600 tela - rekla je doktor Kristina Kataneo

Italijanska obalska straža izvukla je kod obale Libije na dubini od 370 kilometara brod na kome se nalaze stotine tela migranata.

POTRESNE SCENE KOD LIBIJSKE OBALE: Udavilo se najmanje sedam izbeglica, prevrnuo se čamac! (FOTO)

Inače, ovaj ribarski brod je u aprilu prošle godine krenuo iz Libije prema Italiji, a na njemu je bilo 800 putnika. On je potonuo posle sudara sa brodom u akciji spasavanja, a samo 28 osoba je uspelo da preživi.

Za godinu dana, 169 tela je isplivalo na površinu, a za ostala se sumnja da se nalaze u potpalublju. Ovi ljudi su bili zaključani ispod i nisu uspeli da pobegnu na vreme.

Italijanski forenzičari će početi identifikaciju tela nakon ove akcije.

- Ovo je jedna od najvećih operacija te vrste, ako ne i najveća. Očekujemo između 400 i 600 tela - rekla je doktor Kristina Kataneo, vodič tima od pedesetak patologa čiji je zadatak identifikacija tela.

Da podsetimo, tragedija se dogodila u vreme kada je 1.200 osoba poginulo pri pokušaju prelaska iz Libije u Italiju i to samo u jednoj nedelji.

Lideri država Evropske unije nakon toga su postigli dogovor o ponovnom pokretanju spasilačkih operacija u Sredozemlju između Libije i Malte, kao i Italije.

(Telegraf.rs/ Izvor:theguardian.com )