Direktor Hestila odgovorio na optužbe pokrenute u Briselu: Nema reeksporta kineskog čelika!

Zvanični Brisel pokrenuo je istragu zbog navodnih damping cena čelika i to za period od 1. jula 2015. do 30. juna 2016. kada je železarom upravljao HPK menadžment

Direktor Hestil Srbija Sihai Song oglasio se danas zvaničnim saopštenjem povodom istrage koju je protiv Srbije pokrenula EU. Zvanični Brisel pokrenuo je istragu zbog navodnih damping cena čelika i to za period od 1. jula 2015. do 30. juna 2016. kada je železarom upravljao HPK menadžment. Navodno, iz Srbije je stizao čelik po znatno nižim cenama od onih koje važe u EU. EU, međutim, strahuje od reeksporta kineskog čelika preko Smedereva.

Odgovarajući na ove optužbe direktor Hestil Srbija Sihai Song u zvaničnom saopštenju tvrdi da Hestil Srbija "nikada nije planirao uvoz čelika iz Kine i njegovu preprodaju u EU". Song je izjavio da veruje da je "Vlada Republike Srbije kompetentna i sposobna da odgovori Evropskoj komisiji za antidamping".

DIREKTOR "HESTILA" SONG SIHAI: Imamo dugoročni plan za Železaru Smederevo

- Železara u Smederevu je mali proizvođač čelika u poređenju sa proizvođačima iz Evropske unije i njen udeo je manji od 0,4 odsto. Zbog čega druge evropske kompanije, koje su odbile da učestvuju u trci za privatizaciju Železare Smederevo kako bi pomogle svojim prijateljima sa istog kontinenta, sada sumnjaju da će se čelik prodavati po nižoj ceni nakon što je kineski investitor preuzeo fabriku? – pita direktor Song.

VUČIĆ: Hestil preuzeo Železaru Smederevo, Fijat ostaje u Srbiji

Song tvrdi da nikada nisu imali u planu reeksport čelika i da je to u suprotnosti sa njihovim ciljem da "zaposlenima omoguće očuvanje radnih mesta". Zato će uskoro početi obnavljanje postrojenja kako bi fabrika sačuvala svoju vitalnost i više od 5.000 radnih mesta.

SMEDEREVCI S NESTRPLJENJEM ČEKAJU KINEZE: Dokazaćemo da smo vredni i odgovorni (FOTO)

- To predstavlja naš prioritet i našu obavezu s' obzirom na to da su to potvrdili i predsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Narodne republike Kine. Hestil se danas nalazi u Srbiji i sebe smatra srpskom kompanijom - kaže Song.

Song je još jednom obećao da će kompanija Hestil Srbija poslovati u okviru zakona Republike Srbije, "jer je Srbija država u kojoj se poštuje vladavina zakona".

(Telegraf.rs)