"DOK SMO SVI ZAOKUPLJENI ISIS-om i AL KADIOM, VREBA JOŠ VEĆA PRETNJA": Stručnjaci upozoravaju na još veću opasnost

- Za nas 15 godina izgleda kao dugo vremena, ali za njih ne... Oni će za 15 godina postati dominantna sila na Bliskom istoku - rekao je Majkl Pridžent, pomoćni saradnik na Institutu Hadson i bivši američki obaveštajni oficir u Iraku

Stručnjaci za bezbednost ugledne američke konzervativne organizacije "Heritage Foundation", koja već decenijama ima veliki uticaj na kreiranje politike u SAD-u, upozoravaju da Iran predstavlja daleko najveću pretnju SAD-u i njegovim saveznicima, piše Biznis Insajder.

TRAMP ODAO DRŽAVNU TAJNU: Pogledao je strogo čuvani snimak i ODMAH ISPRIČAO ŠTA JE NA NJEMU (FOTO) (VIDEO)

Iran možda ne predstavlja kratkoročnu pretnju za unutrašnju sigurnost SAD-a kao terorističke organizacije poput ISIS i Al-Kaide, ali njegov potencijal za razvoj nuklearnog oružja nakon što sporazum s SAD-om istekne, čine Iran značajnom dugoročnom pretnjom.

Dogovor Obamine administracije s Iranom ograničava sposobnost te zemlje za razvoj nuklearnog oružja u zamenu za ublažavanje sankcija, ali nakon što sporazum više ne bude na snazi Iran će početi drastično da ubrzava svoj nuklearni program.

- Oni su vrlo strpljivi i oni su vrlo strateški - kaže Majkl Pridžent, pomoćni saradnik na Institutu Hadson i bivši američki obaveštajni oficir u Iraku za Biznis Insajder. - Za nas 15 godina izgleda kao dugo vremena, ali za njih ne... Oni će za 15 godina postati dominantna sila na Bliskom istoku - dodaje.

Njegov kolega s Vašington Instituta za bliskoistočnu politiku izrazio je sličnu zabrinutost ranije ove godine.

- Dok će iranska sposobnost razvoja nuklearnog oružja rasti, alata dostupnih u Sjedinjenim Državama za suprotstavljanje bi će sve manje - rekao je u januaru Michael Singh, bivši viši direktor u Veću za nacionalnu sigurnost.

(Telegraf.rs)