ULJE OD KANABISA STIGLO U APOTEKE: Marihuana u medicinske svrhe legalna u Makedoniji (FOTO)

Prve dve vrste preparata su bez psihotropnog dejstva, sa pet i sedam procenata od prirodnog ekstrakta kanabisa, a od juče se u apotekama nalazi i novo ulje od kanabisa koje će obradovati bolesnike od kancera jer sadrži visoki procenat takozvanih THC i CBD

Makedonija se sredinom juna pridružila grupi od dvanaestak evropskih zemalja u kojima je dozvoljena upotreba lekova na bazi marihuane. Ulje od kanabisa se našlo u apotekama i prodaje se bez recepta po ceni od 40 do 50 evra.

Prve dve vrste preparata su bez psihotropnog dejstva, sa pet i sedam procenata od prirodnog ekstrakta kanabisa, a od juče se u apotekama nalazi i novo ulje od kanabisa koje će obradovati bolesnike od kancera jer sadrži visoki procenat takozvanih THC i CBD. 

Iz farmaceutske kompanije u Skoplju koja ih proizvodi, objašnjavaju da se radi o preparatima sa strogo definisanom koncentracijom aktivnih komponenti, bez teških metala i mikrobiološki ispravnih. Oni se izdaju samo uz lekarski recept.

PRODAJA KANABISA U HRVATSKOJ OD MARTA: Cene drastično niže nego na crnom tržištu

Makedonski parlament je u maju usvojio novi zakon kojim se odobrava prodaja lekova na bazi marihuane. Presudno za njegovo donošenje su bila svetska iskustva koja govore da je na hiljade ljudi u celom svetu izlečeno od mnogih bolesti, pa i raka za koje oficijalno nije bilo leka.

- Kada kanabis uđe u naše telo, on radi sa našim endokanabiodnim sistemom. Molekule kanabionida se vezuju sa kanabionidnim receptorima, koje svi mi imamo u našem telu, i dolazi do ozdravljenja. Pozitivne rezultate smo videli kod puno ljudi, pa i onih koji su iz terminalnih stadijuma raka stigli do totalnog ozdravljenja - rekao je boraveći nedavno u Skoplju vodeći svetski lobista za legalizaciju medicinske marihuane Rik Simpson iz Kanade.

Uhapšen jer je kupovao kanabisovo ulje za lek!

Upotreba marihuane u druge svrhe i dalje je nezakonita u Makedoniji, a prodajom ulja od kanabisa toksikolozi veruju da će biti uništena ili bar prepolovljena njegova prodaja na crno.

(D.J.)