Prijava bebe u Srbiji u roku od 10 minuta! Do kraja godine besplatno registrovanje novorođenih

- Roditelji više neće morati da popunjavaju prijave i obrasce, nego će odmah u porodilištu moći besplatno u roku od 10 minuta da prijave novorođenče - najavila je Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić najavila je da će do kraja godine u svim porodilištima u Srbiji biti moguće elektronsko prijavljivanje beba.

Ministarka Brnabić najavila da je misija njenog ministarstva "SRBIJA BEZ ŠALTERA"

Ona je u Skupštini Srbije, na raspravi o Izmenama zakona o finasiranju lokalne samouprave, kazala da roditelji više neće morati da popunjavaju prijave i obrasce, nego će odmah u porodilištu moći besplatno u roku od 10 minuta da prijave novorođenče.

Brnabić: E-uprava u fokusu rada ministarstva

- Država će onda na adresu na koje je dete prijavljeno, slati izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja, tako da će taj posao postati mnogo lakši nego što je bio pre - kazala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, na taj način će sada biti mnogo lakše i automatski sa ovim procesom će ići i prijava za PDV.

Brnabićeva je najavila i da će se sledeće sedmice promovisati projekat "Bebo dobrodošla na svet - koji trenutno, kako je kazala funkcioniše u 50 porodilišta.

Realizacija projekta eBeba, koja roditeljima omogućava da odmah iz porodilišta prijave dete elektronskim putem, putem internet trebalo je prema ranijim najavama da počne od 1. marta 2016.

Brnabićeva je naglasila i da to što neki kažu da se uzima od beba i da je ukidanje povraćaja na PDV za opremu na bebe jedini način da se štedi", za nju "dosta nisko i da nije za parlamentarnu debatu".

- Ovo je najniže što sam čula od kada sam ušla u parlament, ali dobro - kazala je ona odgovarajući poslaniku Nove Stranke Zoranu Živkoviću koji je prokomentarisao da se suficit u budžetu pravi tako što se otima od penzionera, doktora, profesora, ali i od beba kojima se sada uzima za PDV.

Živković je na raspravi kazao i da su neke opštine dale podršku ovim izmenama zakona, jer su to odani partijski ljudi, naglasivši da je po njegovom mišljenju zakon loš.

(Telegraf.rs / Tanjug)