Brnabić: E-uprava u fokusu rada ministarstva

Ministarka Brnabić je posebno naglasila važnost afirmacije eUprave, kroz pružanje što većeg broja elektronskih usluga građanima i privrednicima

  • 3

Moramo omogućiti najbolje usluge i građanima i privredi, i podstaći privlačenje investicija, posebno na lokalnom nivou, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić tokom današnjeg sastanka sa ambasadorom Kraljevine Holandije u Srbiji, Henkom van der Dolom (Henk van der Dool).

Ministarka Brnabić najavila da je misija njenog ministarstva "SRBIJA BEZ ŠALTERA"

Ministarka Brnabić je upoznala svog sagovornika sa najvažnijim poslovima njenog ministarstva u narednom periodu i, uz osnaživanje lokalnog ekonomskog razvoja, posebno naglasila važnost afirmacije eUprave, kroz pružanje što većeg broja elektronskih usluga građanima i privrednicima, ističe se u saopstenju.

"Cilj nam je da demistifikujemo ovu oblast i pomognemo da se usluge izvršavaju lakše, brže i efikasnije", istakla je Brnabić i dodala da Srbija koristi iskustva zemalja koja u oblasti eUprave imaju očigledne rezultate, kao što su Južna Koreja, Estonija i Austrija.

Ambasador Van der Dol je upoznao ministarku sa aktuelnim holandskim investicijama u Srbiji i istakao da Holandija planira dalja ulaganja u Srbiji u iznosu od oko 15 miliona evra do 2020. godine.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šurak

    14. septembar 2016 | 18:27

    Ista Bole iz Crnog Gruje

  • sugestije

    15. septembar 2016 | 15:07

    To je svakako lepa vest! Koristila sam e-upravu za izvode iz dve opstine. Sve pohvale! Moja zamerka se odnosi na dosta konfuzan recnik na samom sajtu(dok ne nadjete deo koji je potreban) kao i na organizaciju samih kategorija. Savet--pojednostaviti koliko god je moguce. To bi trebalo da bude jedan prozor, tri opcije recimo--'treba mi izvod, drzavljanstvo, drugo...' Kada kliknu na svoju opciju--'Ja sam iz 'Beograda, Novog Sada..."Itd. Onda drugo, puno zavisi i od opstine kojima pripadate--nisu sve podjednako efikasne u radu sa e-upravom niti zahtevaju ista dokumenta (za neke recimo ne mozete da predate online zahtev za izvod iz maticne knjige bez podataka licne karte[sto je bezveze] ili vam formular prijavljuje gresku.) Elektronifikacija bi trebalo da se uvede i kod placanja taksi (pre toga doduse treba napisati normalan i izricit a ne dvosmislen zakon o taksama) i trebalo bi da postoji softver tipa turbotax preko kojeg gradjani sami racunaju i predaju svoje poreze--a sistem ih vodi korak-po-korak kroz proces. Za to im cak ni ni treba predznanje o taksama ili knjigovodstvu. (Neka se softer placa recimo 20 dolara godisnje u dinarskoj protivvrednosti--opet bolje nego zaposljavanje knjigovodje i papiri.) Time gradjani ne bi morali da placaju knjigovodje, sistem bi bio jasan i papirologija bi se smanjila a proces olaksao. Kada sam vec kod taksi, jako je glupo sto SVAKI iznos dobijen iz inostranstva mora da se prijavi i da se na svaki iznos racunaju takse. Ne znam cija je to 'pametna' ideja bila ali verovatno nekog ko nema veze sa zivotom... Ako meni rodjak salje 100 dolara mesecno, ja svejedno ne bi trebalo da dugujem drrzavi Srbiji porez na tu mizernu sumu i sam rad drzanih sluzbenika na obradjivanju poreza na te sume je vise vredan od bilo kakvog poreza koji moze da se prikupi time. Elektronifikacija bi trebalo da se primeni i u zahtevima za vize (pre toga opet trebalo bi da reformisemo zakon o srpskim vizama...Prekopirajte americki ako nista drugo...;-)) Srpske studentske vize za strane drzavljane su bezveze oganizovane i ne motivisu ljude da studiraju ovde--vrlo nejasnio i bezveze napisano... Ali znam da to nije ministarkin resor... U svakom slucaju velike pohvale!

  • Petar

    14. septembar 2016 | 19:03

    Ne mam komentar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA