Informacija koja je potresla Srbiju: OVO JE PRAVA ISTINA O KAŽNJAVANJU ZA NEDOLAZAK NA ZAKAZAN PREGLED

Liste pacijenata ubuduće će biti redovno ažurirane, pa neće moći da se dogodi da pacijenti budu neodgovorni

U pojedinim srpskim domovima zdravlja doktori od 1. decembra rade po novim pravilima. To, između ostalog, podrazumeva da će za svakog pacijenta morati da odvoje 10 minuta, a u roku od sat vremena moraće da prime njih šestoro.

OD NOVE GODINE STROGA PRAVILA: Ko ne dođe na zakazani pregled, čeka ga BRUTALNA KAZNA!

Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, osvrnuo se na ove navode, istakavši da to nije tačno, ali da će ogranićenja ipak postojati.

- Pregled kod lekara opšte prakse trajaće 15 minuta, a kod specijaliste 30 minuta, na sreću pacijenata - precizirao je državni sekretar za Pink, rekavši da je bio problem umrežiti domove zdravlja i sve lekare u Srbiji.

Dodao je da će lečenje hroničnih pacijenata biti znatno olakšano jer ubuduće neće morati stalno da čekaju u redu za recept za svoj lek.

- Napravićemo elektronsku evidenciju hroničnih pacijenata, po kojoj će se tačno znati kad je pacijentu potreban novi lek i do kad mu traje jedna kutija. Doktor će potom elektronski obavestiti apoteku, tako da pacijent samo ode po svoj lek - zaključio je Mahmutović.

Liste pacijenata ubuduće će biti redovno ažurirane, pa neće moći da se dogodi da pacijenti budu neodgovorni ili, na primer, dva puta zakažu pregled, a uopšte se na njemu ne pojave.

- Uvešćemo integrisani zadravstveni sistem, sve će lakše i bolje funkcionisati, u svakom trenutku imaćemo tačnu evidenciju gde je i ko pregledan. Uvešće se i SMS poruke, kojima će se pacijenti opominjati za pregled. Za sada ne postoje direktne sankcije za one pacijente koji zakažu pregled, a na njemu se ne pojave, ali ćemo sve učiniti da se to ne ponavlja - naveo je Mahmutović.

Podsetio je da od skoro postoji kol-centar za celu Srbiju, putem kojeg može da se zakaže pregled.

(Telegraf.rs)