Živim kao životinja! Bez kuhinje, kupatila: Teška priča srpskog doktora nauka, beskućnika

- Sve je ovo strašno poniženje. Čitav radni vek nisam uspeo da dođem do krova nad glavom - rekao je Marinković

Slobodan Marinković (69) je ugledni doktor nauka čija životna priča više od 25 godina teče između dva nespojiva puta.

Frapantno: Srbija pije lekove kao bombonice, a svakog sata umre ŠEST osoba od kardiovaskularnih bolesti!

Gastarbajter došao u Srbiju zbog sahrane, primio prostituku u kola i ostao bez 5.700 evra

On je penzionisani redovni profesor anatomije Medicinskog fakulteta u Beogradu, a osim je i među četvoricom najvećih svetskih eksperata u oblasti krvnih sudova mozga, predavač na univerzitetima od Amerike do Japana, autor više od 130 naučnih radova, često citiran u svetskoj medicinskoj literaturi...

Međutim, on je beskućnik koji dve i po decenije živi u prostoriji na Anatomskom institutu Medicinskog fakulteta. Bez kupatila, kuhinje, opreme za domaćinstvo. Okružen je knjigama i najnužnijim nameštajem - lavaboom, krevetom, stočićem i parom stolica.

- Sve je ovo strašno poniženje jer živim kao životinja. Čitav radni vek nisam uspeo da dođem do krova nad glavom. U zakonskim okvirima pokušao sam da učinim sve da bih rešio to egzistencijalno pitanje, ali bez rezultata. Penzioner sam već tri godine, a uz dopuštenje fakulteta još sam stanar ove prostorije Anatomskog instituta. Do kada i kako i šta dalje, pitanja su i dileme koje ni sada, kao ni pre 25 godina, nemam ni odgovor ni rešenje - rekao je Marinković za "Večernje novosti".

Njemu su tokom devedesetih godina dva puta nadležni dali stan, ali je oba puta ostao bez njih spletom čudnih okolnosti.

- Od 2000. godine obratio sam se svim gradskim, republičkim službama, pisao sam svima da mi pomognu. Neki me nisu udostojili ni odgovora, a oni koji jesu, napisali su - mi ne dodeljujemo stanove - slegao je ramenima Marinković.

(Telegraf.rs)