Vreme čitanja: oko 3 min.

100 godina Katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i vek od smrti njenog oca

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svečana Akademija će se održati u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, sutra, 15. decembra 2023. godine sa početkom u 9 časova

  • 0
100 godina Katedre za hirurgiju Foto: Katedra za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu

Katedra za hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ove godine proslavlja veliki jubilej, 100 godina svog postojanja i stogodišnjicu smrti velikana srpske hirurgije profesora dr. Vojislava J. Subotića.

Svečana Akademija će se održati u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, sutra, 15. decembra 2023. godine sa početkom u 9 časova. Planirano je da skupu predsedavaju doajeni sprske hirurgije, a da oko 20 predavanja održe trenutni rukovodioci na Katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta.

Prvo predavanje na Katedri opšte i specijalne hirurgije Medicinskog fakulteta je u ime počivšeg „oca sprske hirurgije“ prof. Vojislava J. Subbotića održao prof. Milivoje Kostić 10. decembra 1923. godine, i ovaj datum se proslavlja kao Dan Katedre za hirurgiju MFUB. U cilju obeležavanja ovog istorijskog trenutka za srpsku medicinu, nauku ali i celu zemlju, Katedra za hirurgiju sa anesteziologijom i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu organizuju Svečanu akademiju. Akademija je zamišljena kao prikaz dostignuća i budućnosti Katedre, ali i kao njena istorijska retrospektiva u kontekstu svih njenih nastavnih baza.

U cilju želje da istrgne iz zaborava i ponovo osvetli istoriografija nastanka i razvoja Katedre za hirurgiju MFUB, povodom ove godišnjice biće objavljena i monografija pod nazivom „Hronika Hirurške klinike“. Hirurška klinika u Beogradu između dva rata je bila ne samo temelj Katedre hirurgije MFUB već i organizovanog razvoja hirurške naučne misli i prakse u našoj zemlji. Cilj monografije je pre svega da se i na ovaj način izrazi velika zahvalnost i beskrajno poštovanje plejadi besmrtnih velikana koji su iz osnova gradili srpsku hirurgiju, kao i onima koji su svojim neizmernim trudom izneli breme tradicije i osmislili hirurgiju u našoj zemlji kakvu danas poznajemo.

Razumevanje bogate hirurške istoriografije našeg naroda od izuzetne je važnosti i radi rasvetljavanja činjenica koje su za nas i pokolenja hirurga koja dolaze preko potreban temelj i suštinski odraz naučne, ali pre svega intelektualne misli. Cilj ove Akademije je da podseti na fascinantan istorijat i ogroman značaj koji je Katedra za hirurgiju MFUB imala na razvoj celokupnog našeg društva, ali i da pokuša da osvetli njenu budućnost kao suštinske osnove srpske hirurgije.

Stogodišnjica smrti velikana srpske hirurgije 

U ponedeljak, 4. decembra 2023. godine se navršilo tačno sto godina od smrti osnivača srpske hirurgije velikog profesora dr. Vojsilava J. Subotića. Prof. Subbotić, jedna od najvećih ličnosti srpske medicine i hirurgije svih vremena, je bio osnivač, prvi profesor i drugi dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, prvi direktor Hirurške klinike u Beogradu i predsednik Srpskog lekarskog društva. Prva ličnost srpske hirurgije bio je pune 34 godine, a iza sebe je ostavio plejadu svojih đaka, budućih velikana srpske hirurške misli. Prof. Subotić je preminuo u 64. godini i sahranjen je u porodičnoj grobnici na Zemunskom groblju.

100 godina Katedre za hirurgiju Foto: Aleksandar Simić

Tim povodom je delegacija Katedre hirurgije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Klinike za digestivnu hirurgiju – Prve hirurške, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva posetila grob prof. Subotića, položila venac i odala počast. Delegaciju su sačinjavali: prof. Velimir Marković, prof. dr Aleksandar Simić, prof. dr Vasilije Jeremić i doc. dr Ognjan Skrobić. Ovim simboličnim činom srpski hirurzi nastavljaju da neguju tradiciju sećanja i poštovanja svojih velikana i učitelja.

Kao retko koja druga nauka, zanat ili umetnost, hirurgija se nalazi u stalnom pokretu, i predstavlja rezultat velikog entuzijazma i ogromnog naučnog napora plejade velikana. Razumevanje hirurgije u kontekstu kulturološke, naučne i institucionalne sadašnjosti počiva na uzvišenoj i veličanstvenoj prošlosti, i ovakav pristup predstavlja osnovu njenog profesionalnog napretka. Hirurgija današnjice svakog naroda ima veličanstveno nasledstvo koje je u opasnosti da bude zaboravljeno, i ako hirurzi žele da budu posmatrani na način na koji to iskonski zaslužuju, ova profesija zahteva bolje razumevanje svojih prethodnih iskustava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA