Ovih dana obe Koreje imaju paralelne vojne vežbe: Vatra bukti sa obe strane poluostrva dok se iščekuje presudni 9. maj (FOTO) (VIDEO)

Ova vežba Severne Koreje na istoku zemlje podudara se sa vojnim vežbama američke i južnokorejske mornarice u Žutom moru, na zapadnoj obali korejskog poluostrva

Severna Koreja i SAD nastavljaju sa vojnim pretnjama, a kao da to nije dovoljno već se i jedna i druga strana se trude da pokažu kolika je zapravo njihova vojna moć. Kim Džong Un je sa svojim režimom sproveo masovnu vojnu vežbu razmene vatre, a sa druge strane Donald Tramp je u Južnoj Koreji rasporedio armadu podmornica i sistem protivraketne odbrane kao odgovor na opasnost od nuklearnog programa Severna Koreje.

Koreje - dve zemlje koje su izvukle deblji kraj politike: U Korejskom ratu nije bilo pobednika, da li nas očekuje novi? (FOTO) (VIDEO)

Već je svima poznato da je Severna Koreja izjavila da je spremna da reaguje ako SAD pokaže bilo kakva želju za ratom, kao i da su spremni da testiraju svoje nuklearno oružje.

Juče je Severna Koreja obeležila Dan vojske (85. godišnjica) i sprovela je vojnu vežbu razmene vatre nakon što je novo naoružanje SAD pristiglo u Južnu Koreju.

U vežbi je korišćeno između 300 i 400 komada artiljerijskog oružja, čiji domet doseže i do Seula, prenose južnokorejski mediji.

Ranije tog dana u Busan je pristigla podmornica, a tajming nije prošao neopaženo. Režim Kim Džong Una je zapretio da će izvesti šestu nuklearnu probu, kao odgovor na američku demonstraciju sile.

Pretpostavljalo se da će test biti izveden juče, međutim izveštaji pokazuju da je Kim svoje planove odložio zbog predstojećih predsedničkih izbora u Južnoj Koreji, koji se održavaju 9. maja.

- Kim bi više voleo umerenog kandidata jer bi sa takvom osobom bilo lakše komunicirati - kaže Zou Čenming sa Instituta za strateške i studije odbrane.

Ova vežba Severne Koreje na istoku zemlje podudara se sa vojnim vežbama američke i južnokorejske mornarice u Žutom moru, na zapadnoj obali korejskog poluostrva.

Vojska SAD dovezla je u Južnu Koreju, gde treba da bude postavljen, sistem antiraketne odbrane THAAD, šest kamionskih prikolica radarske i druge opreme.

Zbog toga su izbili sukobi policije i lokalnog stanovništva, prenosi Jonhap.

Lokacija antiraketnog štita je na terenu koji je do sada korišćen za golf u okrugu Seongđu.

Rojters THAAD naziva "kontroverznim" sistemom i navodi da se njegovo postavljanje dešava u trenutku visokih tenzija vezanih za raketni i nuklearni program Severne Koreje.

Navodi se da su se SAD i Južna Koreja dogovorile da postave THAAD kao odgovor na severnokorejske pretnje o lansiranju raketa, ali da Kina kaže da će to učiniti malo na odvraćanju Severne Koreje od njenih planova, ali da će destabilizovati regionalnu bezbednosnu ravnotežu.

Kina je je saopštila da je Vašingtonu i Seulu prenela ozbiljnu zabrinutost nakon što je vojska SAD počela da prebacuje delove sistema antiraketne odbrane THAAD radi raspoređivanja u Južnoj Koreji, zatraživši njegovo povlačenje.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je Kina zatražila od SAD i Južne Koreje da povuku taj sistem.

Seul i Vašington tvrde da je svrha THAAD isključivo odbrana protiv raketa Severne Koreje.

Kina, međutim, izražava zabrinutost da bi snažan radar tog sistema mogao da prodre i na njenu teritoriju i ugrozi bezbednost zemlje, navodi Rojters.

(Telegraf.rs/ Agencije /express.co.uk)