"VIJAGRA" OPASNA PO ŽIVOT! U Hrvatskoj zabranjena prodaja preparata koji sadrže "sildenafil", u Srbiji se i dalje mogu kupiti!

Ministarstvo zdravlja Hrvatske nedavno povuklo iz prodaje preparate koji sadrže supstancu sildenafil, a kod nas se i dalje prodaju preparati koji je sadrže: "Vijagra", "Cijalis", "Revatio"...

Hrvati zabranili "prirodnu vijagru", a u Srbiji se i dalje prodaju preparati sa opasnom supstancom! Hrvatsko Ministarstvo zdravlja povuklo je nedavno iz prometa dijetetske preparate "Epimen", "Via Natur" i "Epimed Gold", koji su na tržištu preporučivani kao dodatak hrani za probleme seksualne disfunkcije, a reklamirani su i kao "prirodna vijagra".

U Srbiji navedenih proizvoda nema na tržištu, ali zato se prodaju preparati koji u sebi sadrže SILDENAFIL, štetnu supstancu zbog koje su i usledile zabrane u Hrvatskoj.

Pre svih, sastojak SILDENAFIL nalazi se u "Vijagri", čuvenom preparatu koji se koristi radi održavanja erekcije. O kakvoj supstanci je reč, objašnjava Vukosava Stevanović, apotekar i član Farmaceutskog jezgra.

- Sildenafil je generički naziv leka poznatog pod različitim zaštićenim imenima (Vijagra, Revatio...), a indikovan je za terapiju erektilne disfunkcije. Na tržištu su posle pojave sildenafila razvijeni i tadalafil (Cijalis) i vandenafil (Levitra). Svi su u prometu registrovani kao lekovi a izdaju se na recept, što znači da se koriste pod kontrolom lekara. Razlog ovakvom postupku je rizik po zdravlje u obliku ozbiljnih srčanih aritmija ili moždanog i srčanog udara - tvrdi Stevanovićeva.

Ovakve prevare se otkrivaju u kontroli proizvoda u prometu i čest je slučaj da je proizvođač već dovoljno zaradio da bez većih problema povuče proizvod.

Vukosava Stevanović kaže da su aktivni sastojci netoksičnih biljaka blagog dejstva, te su i njihovi efekti spori, pa proizvođači pribegavaju praksi "pojačanja" dejstva dodavanjem sintetskih supstanci koje deluju brže i efikasnije, ali mogu biti rizične po zdravlje.

(Lj. V.)