TELEGRAF U KNINSKOJ KRAJINI: Srbima u Hrvatskoj teško i 17 godina nakon "Oluje" (FOTO)

- Mnogi Srbi još čekaju da se sprovede elektrifikacija njihovih domova, nailaze na opstrukcije službenika u svojim opštinama, a obnova kuća je znatno usporena - kaže predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac

Više od 250.000 Srba proterano je iz svojih domova pre 17 godina u vojno-policijskoj akciji "Oluja", kada su za četiri dana hrvatske snage zauzele Kinsku Krajinu, a tek se manji broj ljudi do danas vratio u svoje domove, u kojima i dalje teško žive, saznaje Telegraf.

Tragovi operacije "Oluja" još su svuda vidljivi u Krajini. Izrešetane kuće od metaka, gelera, kao i porušeni i popaljeni domovi, iz kojih su već izrasla drveća, i danas su tu i svedoče o ratnim razaranjima koje su pretrpeli Srbi.

Onaj mali broj Srba koji se vratio u svoje kuće i dalje teško živi, nekima domovi još nisu obnovljeni i i dalje stoje porušeni, dok drugi još nisu uspeli da ostvare ni minimum ljudskih prava.

Iako je predsednik Hrvatske Ivo Josipović na proslavi 17. godišnjice "Oluje" rekao da treba pružiti ruku srpskom narodu, priznati njegove žrtve i pokloniti im se, od te politike zasad nema ni traga

Kako javlja naš izveštač s lica mesta, povratnici u svoja mesta i domove u Hrvatskoj nezadovoljni su "perfidnim" vođenjem politike od strane zvaničnog Zagreba, kao i uslovima u kojima žive.