JOSIPOVIĆ: Hrvatska treba da prizna srpske žrtve!

Hrvatski predsednik rekao na proslavi 17. godišnjice "Oluje" da treba pružiti ruku srpskom narodu i pokloniti se nastradalima

  • 1

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je na proslavi 17. godišnjice "Oluje" da  treba pružiti ruku srpskom narodu, priznati njegove žrtve i pokloniti im se.  

Hrvatski državni vrh na ovogodišnjoj svečanosti Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 17. godišnjici vojno-policijske akcije "Oluja" nije pominjao haške osuđenike, ali su pomenute srpske žrtve i potreba da se one uvaže.

U toj akciji hrvatske vojske poginulo je i nestalo oko 2. 000, dok je oko 220.000 Srba proterano.

Josipović je rekao da su branioci u pravednom i odbrambenom ratu doneli pobedu i da im je na tome zahvalan.

- Hrvatska je pobedila u ratu i odbranila granice. Hrvatska mora da pobedi i  u miru, što znači savladati privredne teškoće, obezbediti ljudska prava, verske i manjinske slobode. Siguran sam da možemo pobediti recesiju i krizu i sve tendencije koje žele svrstati Hrvatsku van Evrope i njenih vrednosti - rekao je predsednik Hrvatske.

Premijer Zoran Milanović izjavio je da su građani Hrvatske bili zajedno kad je bilo najteže, kao i da je hrvatski put bio najteži, a cena ogromna.

- Ovaj praznik ne slavimo da bismo uživali u tuđoj nevolji i naslađivali se tuđim jadima kojih je bilo. Hrvatska je gospodar svoje sudbine i  više nema izgovora i traženja krivaca u Beogradu ili Pešti.  Rat je započeo jedan loš režim koji nije poznavao svoje granice. Svaki čovek i svaka država mora znati šta može i gde mu je granica, a oni to nisu znali. Hrvatske granice ćemo uvek braniti znajući gde su, kao što je to radila svaka hrvatska vlast od 1990. na ovamo- poručio je Milanović.

Vršilac dužnosti predsednika Sabora Josip Leko je rekao da je godišnjica "Oluje" jedan od najvećih datuma hrvatske istorije.

-Taj dan pripada hrvatskim braniocima kao su izneli najteži teret u nametnutom ratu. Želimo da izgradimo državu jednakih šansi za sve koji će u njoj živeti  - rekao je Leko.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac naglasila je da je pobeda izvojevana u "Oluji" bila kruna 900-godišnje čežnje za slobodnom Hrvatskom.

- Ako smo oprostili, a jesmo, ko nam može braniti veličati naše pobede u čemu nema M od mržnje ni R od revanšizma - rekla Josipa Rimac i dodala da "žale za nedužnim žrtvama i njihovim familijama".

(A. T. /  Tanjug )

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    7. avgust 2012 | 13:01

    Kome oni i danas prodaju maglu i lazi. Od koga su se oni branili? Od svojih gradjana koje su napadali i protjerivali. Oni su hronicno bolesni od kompleksa nise vrednosti jer niti imaju istoriju, niti su bili nekad nesto osim sto su se kroz vjekove izivljavali nad nenaoruzanim stanovnistvom. Umobilnici obicni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA