INTERVJU, SRPSKI ELIOT NES: Raskrinkao sam mafiju, Tužilaštvo me bojkotuje!

Ljubiša Milanović, novi specijalni savetnik ministarke energetike Zorane Milanović, priča za Telegraf kako je otkrio korupciju u Hitnoj pomoći i zašto niko ništa ne preduzima

Ljubiša Milanović, specijalni savetnik ministarke energetike Zorane Milanović, kaže da ima ogromne probleme na svakom koraku već u prvim danima rada!

U razgovoru za Telegraf.rs Milanović navodi da je pored dobre volje i hrabrosti potrebna i koordinisanost u radu, koje trenutno nedostaje. On kaže da je morao da uzme nekoliko direktnih ovlašćenja od ministarke Mihajlović, kao u krimi-serijama, kako bi ga pustili da pregleda sumnjive papire u nekim kompanijama, jer mu čak i u firmama koje su u njegovoj nadležnosti nije dozvoljen pristup!

Milanović je uveren da samo sistemskim radom mogu da se otkriju lopovluci u energetici. Pod tim podrazumeva da MUP Srbije i Tužilaštvo odrađuju dobro deo svog posla, dok ekipa koju on predvodi treba da bude integrisani deo akcionog plana u sprečavanju korupcije.

- Pre svega, potrebna je bolja saradnja s Tužilaštvom i policijom. Ne mogu da shvatim da nas još zvanično niko nije kontaktirao kako bi se dogovorili o zajedničkom delovanju, jer smo usko vezani za njih. Ne može da se očekuje od nas da hapsimo i trpamo u zatvor kriminalce, jer to nije naš posao, već Tužilaštva i MUP-a. Na nama je da nađemo dokaze i da im predamo sve što nađemo, a oni su tu od presudnog uticaja, kako bi se svi oni koji su osumnjičeni procesuirali. Zato ovih prethodnih dana, zahvaljujući privatnim vezama u policiji, ukazujemo na pojedine nezakonitosti. To je potpuno obrnuto. Otišao im je zvanični  dopis, trebalo bi da reaguju. Znaju svi da ima problema i da treba zajednički da delujemo. Međutim, nikakvih zvaničnih kontakata nije bilo.

- Mislim da smo sposobniji od trenutnog vrha Tužilaštva i policije. Neka se proveri koliki je mandat do sada direktora policije Milorada Veljovića i specijalnog tužilaca za organizovani kriminal, a nama neka daju pola od toga, i mislim da ćemo imati velike rezultate. Eto, toliki rok tražim.

- Promenićemo praksu koju su do sada imali neki ljudi iz policije i Tužilaštva. Mi nećemo najavljivati naše akcije. Pokušaćemo svim raspoloživim sredstvima da dođemo do podataka o nezakonitim radnjama u energetskom sektoru, da ih procesuiramo, pa tek onda da sve objavimo. Mi ćemo pratiti tragove kod stvari koje utvrdimo da su nezakonite. Ko je na kraju tog traga, nas to ne zanima. Ime, prezime, funkcija - to za nas neće biti važno. Kada dođemo do svega što nas zanima, prikupićemo dokumentaciju i predati nadležnim koji trebaju da pokrenu istragu protiv počinilaca. Iz koje god partije bili, i koju god funkciju nosili, mene to ne zanima.