OTKRIVAMO Kako je Šarić švercovao dve tone kokaina - 1. deo

Telegraf.rs prenosi najzanimljivije delove kompletne optužnice protiv odbeglog narko bosa Darka Šarića i njegovih saradnika

Kako je Darko Šarić švercovao više od dve tone kokaina iz Urugvaja, koliko je dugo to planirao, ko su mu bili saradnici i šta je s njima razgovarao telefonom i SMS porukama, koliko je brodova i stanova kupio za taj posao, koje mu je bilo konspirativno ime - samo su neki od delova optužnice koju je protiv ovog narko bosa podiglo Posebno odeljenje beogradskog Višeg suda, koje će Telegraf.rs objaviti u dva nastavka.

Kako pišu Novine Vranjske, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 14. oktobra prošle godine optužnicu protiv Vranjanaca Bobana Stojiljkovića Đure, tačno šest meseci pošto je na graničnom prelazu ka Makedoniji uhapšen sa Aleksandrom Mišić, protiv koje je takođe podignuta optužnica.

Optužnica je, osim protiv prvoptuženog Darka Šarića, podignuta i protiv Bojana Stanojkovića i Marka Dabovića. Tužilaštvo ih tereti za šverc kokaina iz Južne Amerike tokom 2009. i još neka prateća krivična dela. Mišićeva je puštena da se brani sa slobode, dok je Stojiljković i dalje u pritvoru.

Oktobra 2009. u Urugvaju je na jahti „Maui“ zaplenjeno 2.174 kilograma kokaina, a Stojiljković i Mišićeva uhapšeni su 14. aprila prošle godine pod sumnjom da su kao deo „Šarićevog klana“ umešani u kupovinu i pokušaj šverca  droge u Evropu.

Prema navodima optužnice, sve je počelo 2008. kada je "na teritoriji Republike Srbije i više zemalja bivše SFRJ, zapadne Evrope i Južne Amerike, okrivljeni Stanojković, zajedno sa okrivljenima Šarić Darkom, Vujanović Željkom i Soković Goranom, organizovao kriminalnu grupu, dok su okrivljeni Stojiljković Boban, Dabović Marko i Mišić Aleksandra postali pripadnici organizovane kriminalne grupe, koja je delovala sporazumno u cilju planiranja i vršenja krivičnih dela neovlašćenog stavljanja u promet opojnih droga, a sve radi sticanja nezakonite finansijske koristi i njenog ulaganja u legalne finansijske tokove".

Osnivači grupe skovali su plan nabavke kokaina u Južnoj Americi, njegovu organizovanu prodaju i skladištenje u zemljama Zapadne Evrope. Znalo se zaduženje svakog pripadnika klana koji su koristili lažna imena i šifre u komunikaciji. Skoro svi članovi grupe imali su šifrovana imena: Žuća, Jorgos, Kućica, Bond, Ken... Šarićevo kodno ime bilo je "Zoki", a Stanojkovićevo "Irvin". Stanojković je, po dogovoru sa okrivljenim Vujanovićem, na teritoriju Južne Amerike uputio Stojiljkovića i Dabovića, koje su u međusobnoj šifrovanoj komunikaciji oslovljavali sa - "od Irvina".

Godinu dana kasnije ekipa je počela da realizuje planove... Na teritoriji Argentine, Brazila i Urugvaja, kada su kao organizovana kriminalna grupa neovlašćeno radi dalje prodaje od N.N. lica kupili najmanje 2.174 kilograma i 682 grama opojne droge.

Šarić, Stanojković, Soković i Vujanović su organizovali i finansirali kupovinu i transport kokaina, tako što su dali nalog Stojiljkoviću da otputuje u navedene zemlje Južne Amerike, iznajmi stanove i prostore za skladištenje kokaina. Tužilaštvo se poziva na stotine i stotine presretnutih razgovora i SMS poruka, a jedan od interesantijih je razgovor Aleksandre Mišić sa nepoznatom osobom.

Jedan od njenih zadataka bio je da Stojiljkoviću i njegovom prijatelju rezerviše karte za Brazil. On joj je, po povratku iz Brazila, pokazao kratak snimak sa mobilnog telefona na kome se vide trke „Formule 1“. Nakon zaplene kokaina, Aleksandra se raspitivala da li je „frka definitivno gotova ili nije“.

(kraj prvog dela)

(telegraf.rs/vranjske.co.rs)