REPUBLIKA SRPSKA: 21 godina borbe za državnost i pravdu (FOTO)

Od kada je, na crkveni praznik, trećeg dana proslave pravoslavnog Božića, proglašena kao samostalna država, Srpska je suočena sa pritiscima, ali i osporavanjima njene državnosti i istorije

Republika Srpska, nastala 9. januara 1992. godine, u predvečerje krvavog građanskog rata, danas funkcioniše kao jedan od entiteta u okviru Bosne i Hercegovine, iako sve češće izgleda da je reč o dve različite države.

Nakon što su Slovenija i Hrvatska 25. juna 1991. godine proglasile nezavisnost od, tada već umiruće SFRJ, u državi-članici sa najmešovitijim stanovništvom, Bosni i Hercegovini, počela je politička kriza. Bosanski Srbi 24. okotbra iste godine stvaraju posebnu skupštinu, koja je 21. novembra objavila da sve opštine, mesne zajednice i naseljena mesta u kojima je više od 50% stanovnika glasalo da Bosna i Hercegovina ostane u Jugoslaviji postaju deo "srpskih autonomnih teritorija".

Međutim, senka "slučaja Borik" nadvila se nad odnose između Srbije i Crne Gore nakon što je savetnik za slobodnu javnost i kulturu predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića Andrej Nikolaidis, u članku pod naslovom "Šminkanje političkog monstruma", napisao: "Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole (Stanišljević – prim. aut.) upotrebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS".

Jedan od retkih koji je Nikolaidisa tada podržao bio je direktor Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić, koji je, pod pritiskom javnosti, sa te funckije ubrzo smenjen.

(M. Stojanović)