KO JE FRANJO ASIŠKI: Čovek čije je ime uzeo novi papa (FOTO)

Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve Horhe Bergoljo uzeo je ime katoličkog monaha, zaštitnika životinja, ptica i siromašnih, i osnivača izuzetno uticajnog Franjevačkog reda

Golubica je ptica koja tradicionalno predstavlja Sveti duh, ali jedna druga ptica sa nešto manjom božanskom reputacijom simbolično je obeležila izbor Horhe Bergolja za papu Franju I. Dok je masa na Trgu Svetog Petra klicala izboru, galeb, kojim je rimsko nebo krcato, sleteo je na dimnjak koji "gradu i svetu" bojom svoga dima javlja kako je prošlo glasanje pod krovom Sikstinske kapele.

Novopostavljeni pontif, argentinski kardinal Horhe Marija Bergoljo, uzeo je ime Franjo I, po čuvenom zapadnohrišćanskom svecu Franji Asiškom, mnogovoljenom italijanskom zaštitniku životinja i prirode koga često predstavljaju sa pticom na ruci.

Pored svega toga, ovo ime vezuje Bergolja sa Italijom, koja je ne samo "domovina" Crkve iz koje je došao ubedljivo najveći broj pontifa, već i domovina njegovog oca, siromašnog železničara koji je emigrirao u daleku Argentinu.

(M. B.)