BOSTON: Bombe aktivirane daljinskim upravljačem!

Jedan od neimenovanih zvaničnika opisao je detonator kao "upravljač iz blizine", misleći da je bio aktiviran nekoliko blokova od mesta eksplozije

Bombe koje su eksplodirale na bostonskom maratonu aktivirane su daljinskim upravljačem kakav se koristi u igračkama na daljinsko upravljanje, saopštili su američki zvaničnici.

Istražitelji su pronašli deliće opreme za daljinsko upravljanje među ruševinama posle eksplozije i analizirali ih, prenela je agencija AP.

Jedan od neimenovanih zvaničnika opisao je detonator kao "upravljač iz blizine", misleći da je bio aktiviran nekoliko blokova od mesta eksplozije.

Zvaničnik je rekao i da Džohar Carnajev (19) prilikom hapšenja u čamcu nije bio naoružan.

Prethodno je šef bostonske policije Ed Dejvis izjavio da su iz čamca bili ispaljeni hici, pre hapšenja.

Braća Carnajev, Tamerlan (26) i Džohar, inače Čečeni, sumnjiče se da su postavili i aktivirali dve bombe u blizini finiš-linije na bostonskom maratonu 15. aprila, kada je poginulo troje ljudi, uključujući osmogodišnjeg dečaka, a ranjeno 264.

Tamerlan je ubijen u razmeni vatre sa policijom 19. aprila, a njegov mlađi brat je ranjen i uhvaćen.

Džohar, koji je u bolnici i ne može da govori, u pisanoj izjavi istražiteljima je rekao da su on i njegov brat delovali samostalno i da su bili besni na SAD zbog ratova u Avganistanu i Iraku.

(Telegraf.rs / Tanjug)