JEDAN UBIJEN, DRUGI UHAPŠEN: Kraj potere za čečenskom braćom bombašima (FOTO) (VIDEO)

Krivci za bombaški napada na Bostonskom maratonu najverovatnije su čečenska nraća Karnaev: Tamerlan (26) je ubijen tokom potere, a Džohar je lišen slobode

  • 8

KRAJ AGONIJE! Džohar A. Karnaev (19), jedan od dvojice braće Čečena, osumnjičenih za bombaški napad tokom Bostonskog maratona, uhapšen je nešto pre 3 sata ujutru po evropskom vremenu.

Njegov rođeni  brat Tamerlan Karnaev (26) ubijen je tokom potere u petak 19. aprila.

Kako javlja Bostonglobe.com, Karnaev je uhapšen u dvorištu kuće u mestu Votertaun. On je s ranama od vatrenog oružja prebačen u lokalnu bolnicu.

Podsećamo, njegov brat Tamerlan ubijen je u okršaju s policijom, u kampusu čuvenog fakulteta MIT u blizini Bostona. Tom prilikom jedan policajac je ubijen, a drugi ranjen. Sve se završilo otmicom automobila i policijskom razmenom vatre s dvojicom osumnjičenih.

Policija je tvrdila da je u toku drugog incidenta jedan od osumnjičenih koristio eksploziv protiv policije. Jedan od osumnjičenih je upucan od strane policije, a umro je u bolnici, rekao je portparol policije kapetan Pol Mekmilan. Policija je navela da nisu bili u mogućnosti da pričaju sa mladićem pre njegove smrti.

Policija sada veruje da su dvojica odgovornih za ovaj teror ulicama Bostona ujedno i osumnjičeni za bombaške napade koji su doveli do krvoprolića na Bostonskom maratonu.

DVA BRATA ČEČENA SU BOMBAŠI, POTERA ZA DRUGIM OSUMNJIČENIM JE U TOKU

Identitet mrtvog je Tamerlan Carnaev i veruje se da su braća. Oni su studenti i već su deset godina u Sjedinjenim Državama. Iz ruskog Dagestana su se preselili u Kirgistan 2001. godine.

Noć pre nego što će biti izvršen napad, Džahar je napisao na svom tviter profilu da u gradu u kojem živi nema ljubavi, upozorivši stanovnike da se čuvaju.

Jedna osoba je uhapšena u ulici Norfok, gde su osumnjičeni živeli. On, međutim, nije preživeli Džahar već neko drugi čiji odnos sa bombaškim napadima nije objavljen.

Lokalni izveštači iz Votertauna, zapadno od centra Bostona, opisuju "SWAT" situaciju, pošto su snage reda i zakona kordonisale dva bloka. Na licu mesta su bili FBI, vojna policija i lokalna policija, sa helikopterima koji su nadletali ceo prostor. Međutim, kako javlja Gardijan, policija je napustila područje.

Policija je objavila da traga za sivom Hondom CRV, registarskih tablica "316 ES9" u Masačusetsu. Radi se o "mogućem sumnjivom vozilu".

U međuvremenu, automobil je pronađen, i pripadao je starijem Tamerlanu Caraevu, koji je jutros ubijen u razmeni vatre sa policijom.

Snage reda su trenutno na ulici Arsenal u Votertaunu, a neki od njih su izvukli oružje. Policija tera novinare sa objašnjenjem da će biti povređeni.

Razgovarano je i sa trenerom osumnjičenih, koji ih je podučavao borilačkim veštinama.

Otac osumnjičenih za AP kaže da je njegov sin (trenutno u bekstvu) "pravi anđeo", kao i da je "uspešni student medicine". Dodao je i da je ubeđen da je njegovim sinovima neko namestio ovaj gnusni zločin, kao i da ne može da veruje da Tamerlana nikada više neće videti. Majka osumnjičenih, Zubeidat Carnaev rekla je za CNN da je znala da se njen sin Tamerlan pre pet godina okrenuo religiji, ali da joj nikada nije rekao da je za džihad. Ona je objasnila i da je čvrsto uverena kako niko nije manipulisao njenom decom i kako njeni sinovi sigurno ne stoje iza svega što se desilo.

Ujak, Ruslan Carni, za CNN kaže da bi Džoharu bilo bolje da se preda, kao i da će nakon ovog ispada dvojice braće, svi Čečeni biti "obeleženi" kao neprijatelji američkog sistema. Carni je izjavio i da je spreman da klekne pred porodicu žrtava i zatraži oproštaj za ono što su uradili njegovi sestrići.

Za razliku od ujaka, sestra osumnjičenih, izvesna Alina Carnaev rekla je da ne može da veruje da su njena braća umešana u krvavi zločin, dodajući da su od malih nogu bili divni i da ništa nije ukazivalo na to da su sposobni da naprave nešto slično ovome.

Kako saznajemo, došlo je do hapšenja još dva ruska državljanina na Nijagarinim vodopadima, a četiri sumnjiva ruksaka su pronađena u njihovom automobilu.

Policija i FBI širom grada pretražuju kuće u susedstvu Votertauna gde se ceo incident i dogodio, kako bi ga pronašli. Čitav širi prostor Bostona je praktično u blokadi, pošto je saobraćaj suspendovan, uključujući autobuse i podzemnu železnicu. Ljudi na stanicama su zamoljeni da se vrate kući.

Taksi saobraćaj je takođe obustavljen do daljneg.

- Ako bilo šta primetite javite policiji - rekao je Edvard Dejvis, bostonski policijski komesar.

Kako javlja CNN, na bostonskom trgu Kenmor u toku je hapšenje dve osobe, koje na rukama imaju lisice. Još uvek nije jasno da li i kakve veze ima sa poterom za odbeglim Džoharom Carnaevim.

Bostonski policijski komesar Edvard Dejvis je upravo tvitnuo da je došlo do kontrolisane eksplozije u ulici Čarls, u Bostonu.

Jedna korisnica Tvitera je okačila dramatične fotografije na kojima se vidi vojska kako opkoljava kuću u njenom susedstvu u Votertaunu, ali ne možemo da potvrdimo njenu autentičnost.

Pored toga, svi univerziteti u oblasti su zatvoreni, uključujući Harvard, MIT, Boston koledž, Univerzitet u Bostonu i Emerson.

Policija poziva da se vrata otvaraju samo i isključivo pripadnicima snaga reda. U širem Bostonu živi 4,6 miliona ljudi, u samom gradu 626.000: svima je rečeno da ostanu u svojim domovima, što je nezabeleženo u istoriji.

Boston je trenutno pust, što možete da vidite i na ovoj fotografiji koju je okačio jedan korisnik Tvitera iz ovog grada.

Na Tviteru se pojavila i fotografija koju je postavila lokalna reporterka. Na njoj, policija nalaže porodici da napusti svoj dom, sa dve bebe. Čitava porodica je bosonoga.

U međuvremenu, jedan tinejdžer je pogrešno identifikovan kao osumnjičeni bombaš, a kaže da se i dalje plaši za svoj život uprkos tome što ga je policija oslobodila sumnje. Radi se o Marokancu Sulahadinu Barhumu (17), koji se sa porodicom doselio u Sjedinjene Države.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama obavešten je o akciji koja je u toku, saopštila je Bela kuća.

Na društvenoj mreži Tviter pojavila se fotografija automobila u kojem su se nalazili osumnjičeni, a postavio ju je korisnik ispred čije kuće se dogodila pucnjava.

Osoblje bolnice odbilo je da potvrdi da je njihov pacijent koji je preminuo bio bombaš sa bostonskog maratona, kojeg je policija identifikovala.

Lekar Ričard Vulf rekao je da je osumnjičeni preminuo od višestrukih rana, koje su verovatno nanete vatrenim oružjem i šrapnelima od eksplozije, ali nejasno je koliko je tačno rana bombaš imao po telu.

UBISTVO POLICAJCA NA MIT-u

FBI i policija pronašli su svog kolegu pored zgrade 32 na kampusu MIT-ja po dolasku na mesto događaja, a on je proglašen mrtvim u Opštoj bolnici Masačusets. Njegov identitet je objavljen, radi se o Šonu Kolijeru (26). On je u MIT-u bio od 9. januara 2012. godine, a stradao je dok je bio u patrolnim kolima. Odrastao je u Vilmingtonu i nije bio oženjen. Saopšteno je ime i ranjenog policajca. Reč je o 33-godišnjem Ričardu Donahjuu Džunioru, koji je odmah prevezen na hirurško odeljenje u obližnju bolnicu.

Svedoci događaja rekli su medijima da su čak čuli i eksplozije, preneo je Boston Gloub.

Građani koji su se našli u blizini događaja čuli su policajce koji su govorili da se radi o improviziranim eksplozivnim napravama, međutim vlasti službeno još nisu izašle sa informacijom da li su ovi događaji povezani sa nedavnim bombaškim napadima u Bostonu ranije ove sedmice, piše Dnevnik.hr.

Radnici fakulteta, studenti i profesori MIT-ja primili su mejlove u kojima su upozoreni na pucnjavu koja se dogodila na kampusu.

Policija je apelovala na stanovnike okolnih zgrada da ostanu u svojim domovima i ne otvaraju vrata nikome.

Pogledajte video:

(M. R. / Izvor: Dnevnik.hr, CNN, Boston globe)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukašin

    19. april 2013 | 12:51

    Mislio sam da će na nas nabediti.

  • ДАШОНИ

    19. april 2013 | 14:06

    МОЖДА АМЕРИ И ЛАЖУ? АЛИ ЧИМ СУ ЧЕЧЕНЕ ПОМЕНУЛИ,АЛИ ВЕРУЈЕМ ПОШТО ИХ ЗНАМ ДА СУ ЈЕДНИ ОД НАЈГОРИХ И НАЈПОДМУКЛИЈИХ БАЛИЈА! У БОСНИ СУ БИЛИ МЕЂУ МУЏАХЕДИНИМА РАСПОРЕЂЕНИ !

  • najprovokator

    19. april 2013 | 13:27

    polako samo..videće ameri kome pomažu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA